Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Vrijstelling van btw – hoe zit dat?

Vraag van: 2491 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik wil me gaan opleiden tot pedicure en dit als bijverdienste naast mijn parttime baan gaan doen.  Nou las ik op uw site dat als ik onder de 5580 euro omzet blijf ik geen btw hoef door te berekenen aan mijn klanten, dit zou dus betekenen dat ik mijn uurloon iets lager kan houden dan de concurrentie, begrijp ik het dan goed dat als ik 20 euro per behandeling (behandeling van een uur) vraag ik ongeveer 23 behandelingen per maand kan geven.

En wat houd ik dan uiteindelijk "netto" over per jaar van die 5580 Euro ?

2 Antwoorden 1. Debby Buys - Xerius

  Hallo Marjolein,

  Indien u vrijstelling wenst aan te vragen bij de BTW kan u vrijstelling aanvragen indien uw jaarlijks omzetcijfer niet meer dan 5 580 euro bedraagt. In dat geval mag je dus ook geen BTW aanrekenen bij uw klanten en moet er ook geen BTW-aangifte ingediend worden. Je hoeft dan ook geen btw-aangiftes indienen. Een maatregel die vooral populair is bij mensen met een zelfstandig bijberoep. Je kan dus +/- 23 behandelingen per maand geven.  

  Let wel: als jij je klanten geen btw in rekening brengt, mag je ook geen btw aftrekken. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn. Als je van plan bent om te investeren, hou je hier best wel rekening mee. Zeker als de btw-administratie je ingeval van lage activiteit een brief stuurt met de mededeling dat je automatisch onderworpen wordt aan de vrijstellingsregeling.

  Hou er wel rekening mee dat je bepaalde producten aankoopt om uw activiteit als pedicure uit te oefenen, je de BTW niet kan recupereren. Stel je wilt een computer voor de zaak kopen. Als kleine onderneming is de btw die je dan betaalt, niet aftrekbaar. Hetzelfde geldt voor andere investeringen. Aangezien de vrijstelling btw optioneel is, kun jezelf kiezen of en wanneer je ze toepast. Informeer je in geval van twijfel bij een boekhouder of accountant .

  Voor wat betreft uw netto inkomen gaat men rekening houden met uw gemaakte kosten die u in mindering brengt  van uw bruto-inkomen. Van uw bruto-inkomen mag u de beroepskosten aftrekken en ook eventueel betaalde sociale bijdragen. Dit netto belastbaar jaarinkomen moet worden doorgegeven aan de personenbelasting. Dit inkomen wordt bijgeteld bij uw inkomen als loontrekkende, en daarop worden uw personenbelastingen berekend. Afhankelijk van de schijf waarin u valt met dit globale inkomen betaalt u belastingen.

  Indien u exact wil weten wat u netto zal overhouden verwijzen wij u door naar een boekhouder of accountant. Zij kunnen dit exact berekenen aan de hand van uw inkomen als loontrekkende en uw toekomstig inkomen als pedicure.

  Vriendelijke groeten,

  Debby Buys
  Adviseur ondernemers
  Xerius 2. Zelfstandigen.be

  Het drempelbedrag werd ondertussen aangepast naar 15 000 euro. http://www.zelfstandigen.be/vrijstellingsregeling-btw/


Deze vraag beantwoorden