Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Vragen over ZIB

Vraag van: 1025 keer bekeken Boekhouden, Zelfstandig bijberoep

Ik heb een aantal vragen:

1/Ik werk als voltijds bediende. In september 2015 start ik een privé-opleiding die gespreid is over 3 maanden. Bedoeling is om eind 2015-begin 2016 in een eerste fase te starten als zelfstandig in bijberoep en dus op dat moment het ZIB-statuut aan te vragen.

Zal ik deze opleidingskosten en gerelateerde openbaar vervoerskosten en overnachtingen kunnen inbrengen eenmaal ik het ZIB-statuut heb (dus ter voorbereiding van de opstart als ZIB)?

Of zijn er steunmaatregelen voor mensen die in loonverband werken en een via ZIB stapsgewijze carrièreswitch of bijverdienste overwegen? Ik woon in Brussel en ben 43 jaar oud.

2/ Ik ben licentiaat toegepaste taalkunde. Moet ik een attest 'bedrijfsbeheer' kunnen voorleggen? Het is me niet duidelijk of dit attest enkel verplicht is voor mensen zonder diploma hoger onderwijs.

Alvast bedankt voor uw antwoord.

1 Antwoorden 1. Carbofisc

  Beste Rachel,

  De fiscus ziet een volledig nieuwe tak instuderen om later zelfstandige worden niet als een kost die dient om een inkomen te verkrijgen of te behouden. Dus in principe zijn ze niet aftrekbaar.

  Als zelfstandige zou je kunnen opteren voor de KMO-portefeuille, indien de dienstverstrekker hiervoor erkend is.

  Iedereen die start moet een attest bedrijfsbeheer kunnen voorleggen. In vele gevallen zit dit al begrepen in het diploma van hoger onderwijs.
  U kan uw diploma controleren hier : http://www.vlaanderenonderneemt.be/diplodatabank-diplo

  Mocht u nog vragen hebben, kan u ons altijd contacteren

  Alain Carels
  http://www.carbofisc.be


Deze vraag beantwoorden