Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Vragen i.v.m. statuut zelfstandige

Vraag van: 1056 keer bekeken Sociaal statuut

Ik denk erover om te starten als zelfstandige in bijberoep.

Ik heb alvast één klant. Mocht het nu bij deze ene klant blijven, kan dit dan gezien worden als schijnzelfstandige? Moet ik sowieso meerdere klanten hebben om dit te vermijden?

Het zou ook nodig zijn om regelmatig op kantoor bij de klant te gaan werken gezien dit makkelijker is qua documenten. Moet dit vermeden worden?

Mocht nu blijken dat het bijberoep niet loopt zoals verhoopt. Hoe snel kan dit dan stopgezet worden? Welke administratie en kosten zijn hieraan verbonden?

Alvast bedankt voor de reactie!

1 Antwoorden 1. Kathleen De Buyzer

  Beste Valérie,

  Als zelfstandige is het wel aan te raden om meer dan één opdrachtgever te hebben. Bij een eventuele fiscale controle, kan dit anders als schijnzelfstandigheid beschouwd worden. De controleur kan dan uw statuut herkwalificeren naar werknemer. In ieder geval mag u geen arbeidsovereenkomst hebben met uw opdrachtgever.

  Het is mogelijk om op kantoor bij uw opdrachtgever te werken. Dit hoeft dus niet vermeden te worden.

  U kunt uw ondernemingsnummer en aansluiting stopzetten wanneer u wenst. De stopzetting van het ondernemingsnummer kost 81,50 euro en dient te gebeuren via een ondernemingsloket. De effectieve stopzetting kan eenvoudig gebeuren door het invullen van een stopzettingsformulier en dit vervolgens aan het ondernemingsloket te bezorgen.

  Vriendelijke groeten,

  Kathleen De Buyzer
  Startersconsulent
  Xerius


Deze vraag beantwoorden