Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Vragen als zelfstandige in bijberoep

Vraag van: 1210 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Beste,
Ik had enkele korte vraagjes betreffende zelfstandige in bijberoep.

Ik werk momenteel onder een bediendecontract (30uren) en zou graag zelfstandige in bijberoep willen worden. Ik doe dit eerder omwille het een passie is van mij en ik hoef er dus geen grote bedragen aan te verdienen.

In elke geval ben ik verplicht mijzelf aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Enkel als mijn maandinkomen meer betreft dan 1393 euro moet ik een bijdrage betalen. Deze bijdrage betreft 22% op mijn inkomsten.

Op de website wordt er positief gesproken dat als je jaarlijkse inkomsten onder de 15 000 blijven dat men kan genieten van een BTW-Vrijstelling. Wat houdt deze vrijstelling exact in? Meer bepaald: Wat kost het als je géén vrijstelling hebt? (Stel: Ik zou graag inkomende facturen recupereren. Ik moet mijn klanten dus ook BTW aanrekenen. Moet ik enkel de BTW die ik aanreken betalen aan de BTW-Kas?)

Alvast bedankt

1 Antwoorden 1. Carbofisc

  Beste,

  U moet zich aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds, en enkel uas uw JAAR-inkomen (en dus niet maandinkomen) boven de 1400 € komt moet u sociale bijdragen betalen.

  BTW-vrijstelling houdt in dat je op je verkopen geen BTW moet afdragen, maar ook op je aankopen geen BTW kan recupereren.
  BTW kan je enkel recupereren als er inkomsten zijn waarop je BTW aanrekent.

  Alain Carels
  http://www.carbofisc.be


Deze vraag beantwoorden