Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Voordelen vrijstelling van btw?

Vraag van: 798 keer bekeken Boekhouden

Beste

Als alles volgens plan verloopt, start ik januari als zelfstandige in bijberoep (videografie). Normaal gezien ga ik voor de formule waarbij ik vrijgesteld wordt van btw aangifte. Omdat ik nog geen goed zicht over het aantal opdracht dat ik de komende maanden zal hebben, vroeg ik me af of ik op eender welk moment kan overschakelen naar de formule waarbij ik toch btw plichtig word?


Moest ik namelijk merken dat mijn omzet op jaarbasis meer dan 15 000 euro gaat bedragen, kan ik dan alsnog overschakelen?

Ik zou voor de eerste formule gaan omdat dit het eenvoudigst en veiligst is. De enige reden waarom ik nog twijfel, is omdat ik nog enkele lenzen en een nieuwe computer moet aankopen. Deze aankopen moeten sowieso gebeuren, het gaat dan over een bedrag van 3000 tot 5000 euro. Zouden enkel deze aankopen een reden kunnen zijn om toch te gaan voor de btw verplichting en zo de btw terug te trekken op het aangekochte materiaal? Of is dit bedrag niet de moeite om er financieel voordeel uit te halen?

Alvast bedankt.

 

1 Antwoorden 1. Carbofisc

  15000 € is zeker niet altijd een voordeel.

  Het antwoord is drieledig.
  1) zullen je klanten BTW-plichtige zijn of niet.
  Indien ja, dan heb je geen voordeel of je nu BTW-plichtig bent of niet. Voor je klanten is het bedrag dan hetzelfde, BTW recupereren ze toch.

  Is dat niet zo, dan kan je goedkoper zijn voor de eindconsument.

  2) je investeringen recupereer je de BTW niet op

  3) hou rekening met de eventuele extra kosten.

  Voor meer info kan je ons altijd contacteren op http://www.carbofisc.be


Deze vraag beantwoorden