Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Voor eigen rekening starten ipv voor een baas werken

Vraag van: 1273 keer bekeken Sociaal statuut

Ik heb altijd voor een baas gewerkt en ga nu in mei beginnen met een cvba, dit is uitgezocht door mijn advocaat en de beste optie voor mij voor wat ik ga doen. Nu vind ik het heel spannend allemaal en ik begrijp niet goed wat ik allemaal moet regelen. Hoe werkt het met mijn pensioen en mutualiteit? De cvba is in oprichting maar kan ik ondertussen dit al regelen? Ik ga er van uit in de eerste maanden met mijn cvba niet meer als 1000 euro per maand te verdienen, om mijn inkomsten te verzekeren wil ik daarom de eerste 6 maanden graag 3 dagen per week bijwerken voor een baas in een callcentre. Mijn account zei dat als ik meer dan 19 uur bijwerk het interessant is omdat ik dan minder moet afdragen? Of adviseert u om dit juist niet te doen? Graag hoor ik van u, maar wel in gemakkelijke taal want ik heb dit allemaal nooit zelf hoeven te regelen als werkende voor een baas :)

1 Antwoorden  1. nelevdh - Securex ondernemingsloket

    Indien u naast een zelfstandige activiteit ook minstens halftijds loontrekkende bent, wordt uw zelfstandige activiteit uw bijberoep. Dit heeft een serieuze impact op de te betalen sociale bijdragen gezien u uw rechten opbouwt vanuit uw activiteit als werknemer, ook voor uw pensioen.

    Wat betreft uw mutualiteit is er actueel geen verschil meer tussen zelfstandige en loontrekkende. Uw ziekenfonds moet wel op de hoogte gebracht worden omdat u een andere code krijgt maar in de verplichte ziekteverzekering blijft alles gelijk. Op het vlak van uitkeringen is er wel een verschil.

    Het is interessant hiervoor een afspraak te maken bij het ondernemingsloket zodat alles duidelijk toegelicht kan worden. Hierbij vindt u een overzicht van onze kantoren: http://www.securex.eu/seats.nsf/vwGo-Start_nl


Deze vraag beantwoorden