Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Vof

Vraag van: 820 keer bekeken Algemeen

Hallo

Mijn broer heeft een VOF en heeft daarin zelf 2 bedrijven in bijberoep.  Sinds kort heb ik ook aandelen in dit VOF. Graag zou ik nu ook een zaak willen starten in bijberoep het enigste wat mijn broer moet doen is zijn doelen laten aanpassen en ik moet een btw nummer enz aanvragen. Maar de boekhouder vertelde dat als ik een zaak start dat als ik dan ziek word ik niks zou krijgen van de ziekekas klopt dit ?

2 Antwoorden 1. Vincent De Backer - Erkend Boekhouder

  Dag Missy,

  Enkele onderdelen in het verhaal kloppen niet. Gezien je aandelen hebt in je broer zijn VOF moet hij enkel zijn statuten laten aanpassen om je handelsactiviteiten er te laten bijschrijven. Je moet geen BTW nummer aanvragen, de VOF heeft dit al (voor zover zij voorheen niet enkel (BTW) vrijgestelde activiteiten uitvoerde. Nadien kan de VOF gewoon factureren en vorderingen innen voor de omzet die jij presteert binnen de VOF.

  Qua “ziekekas”, je hebt 2 opties;

  Ofwel schrijft hij jou in als werknemer, dan val je onder het normaal werknemer statuut dat gekend is. Sinds 01/01/2016 kan dit interessant zijn gezien de werkgever op de 1ste werknemer geen patronale lasten dient te betalen. Hij moet wel een RSZ nummer aanvragen voor de VOF.

  Ofwel maakt je broer je naast aandeelhouder ook zaakvoerder, dan mag je ook bezoldigd of onbezoldigd prestaties uitvoeren. Je kan een verzekering gewaarborgd inkomen afsluiten, bij langdurige werkonbekwaamheid kan je terugvallen op deze verzekering om toch een inkomen te behouden. 2. paul smits

  De sociale bijdragen die men moet betalen als zelfstandige in bijberoep – die geven inderdaad geen rechten!

  Maar in dat geval heb je je sociale rechten (uitkeringen) omdat je minstens halftijds werkt als loontrekkende. De sociale lasten zijn dan betaald door de werkgever.


Deze vraag beantwoorden