Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Voertuig op mijn naam of op naam van de vennootschap?

Vraag van: 2712 keer bekeken Rechtsvorm

Ik ben van plan om binnenkort als zelfstandige te starten, waarschijnlijk zal ik dit starten als vennootschap aangezien ik de activiteit samen met nog iemand zou uitvoeren. Ik kan nu al een tweedehands bestelwagen kopen van een particulier. Voorlopig wordt deze nog als particulier voertuig ingeschreven maar vanaf dat de vennootschap actief wordt zou ik deze voornamelijk gebruiken in het kader van de onderneming. Is het eigenlijk wel een goed idee om de wagen nu al aan te schaffen? Kan ik de wagen in de toekomst nog afschrijven in de vennootschap, want als ik de auto nu koop zal de verkoopsovereenkomst enkel mijn privé- gegevens vermelden en niet de vennootschap, die strikt genomen een andere rechtspersoonlijkheid is. En hoe zit het met het bewijzen van de waarde van het voertuig, volstaat het particuliere verkoopscontract als bewijs voor de fiscus of moet dit vastgesteld worden door een officieel expert? Alvast bedankt.

1 Antwoorden 1. Kevin

  ik ben geen accountant of boekhouder maar probeer toch om je vraag voor een deel te beantwoorden.

  – als je de bestelwagen nu 2ehands aankoopt privé zal je ze later moeten “verkopen” aan uw vennootschap. Als dit voor een correcte prijs is zal de fiscus daar niet over vallen. Maw als jij ze nu gekocht hebt voor 10000€ en je verkoopt ze 2 maand later aan uw vennootschap voor 20000€…

  – je kan deze ook bij de oprichting van uw vennootschap inbrengen, bv als deel van het te volstorten kapitaal, maar dan heb je wel een attest nodig van een bedrijfsrevisor en een bijzonder attest van de oprichters.

  – je kan de bestelwagen privé houden en de vennootschap een vergoeding laten uitkeren om deze te gebruiken.

  Best is eens te overleggen met uw boekhouder wat de beste optie is, deze zal ook rekening houden met de prijs, het onderhoud en hoeveel km er mee gereden zal worden.

  Als je de bestelwagen koopt privé, en later ze verkoopt aan je vennootschap dan ga je wel 2 x inverkeerstelling moeten betalen…


Deze vraag beantwoorden