Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Verplichtingen diensten aankopen/leveren in buitenland

Vraag van: 982 keer bekeken ,
Boekhouden

Hoi,

Ik kan er niet goed meer aan uit. Ik ben zelfstandige in hoofdberoep, vrijgesteld van BTW (sinds vorig jaar). Ik verkoop elektronische diensten aan zelfstandige (en particulieren) en koop diensten van zelfstandigen aan in de EU (vooral Nederland) en niet EU.

Aan welke verplichtingen moet ik nu voldoen?

- klantenlisting (BE nummers)

- dagboek van ontvangsten (geen factuur voor opgemaakt is)

- Bijzondere BTW aangifte ipv Intracommunautaire listing (ik moet BTW afdragen in België van mijn aankopen in elektronische diensten EU en andere)

- Hoe zit het met de verkopen van elektronische diensten in het Buitenland (particulieren en BTW plichtigen). Wat moet ik daar mee doen buiten de belastingaangifte natuurlijk?? Moet ik een intracommunautaire opgave invullen? Maar er staat: 

 • diensten die overeenkomstig de algemene regel plaatsvinden in een andere lidstaat, waar de afnemer van de diensten is gevestigd en waar hij schuldenaar is van de btw. Dat geldt voor zover die diensten niet vrijgesteld zijn van de btw in die lidstaat (handelingen van categorie III : code “S”)

En dus hier knelt het schoentje. Ik reken geen BTW en de vrijstellingsregel staat boven 'BTW weerlegt door medecontractant'. Ik dacht dat deze regel ook enkel geldig was voor specifieke beroepen zoals notarissen, advocaten enz.. Maar hoe kan de BTW anders controleren Hoeveel ik verdiend heb?

Bedankt

 

2 Antwoorden 1. Carbofisc

  Ze weten hoeveel je verdiend hebt omdat je dat op je BTW-listing moet zetten. Daarnaast mag je buitenlandse co-contractant ook je niet opnemen in zijn BTW-aangifte.

  Notarissen en advocaten zijn in België althans niet langer vrijgesteld van BTW.
  Dokters bv zijn dat wel nog.

  Je interpreteert de uitzonderingen verkeerd. Iedere BTW-plichtige met recht op aftrek moet zijn buitenlandse BTW-plichtige klanten op de IC-listing vermelden, tenzij deze dienst die geleverd wordt in dat land zou vrijgesteld zijn van BTW.
  Vrijstelling wordt altijd gebruikt in het kader van de vrijstellingen artikel 44. Niet in het kader van de kleine ondernemingen. De activiteit die je uitoefent is niet vrijgesteld, jij kiest ervoor om, gezien je omzet, te kiezen voor de vrijstelling.

  Alain Carels
  http://www.carbofisc.be 2. Raphaella

  Ok maar ik heb geen recht op aftrek, ik moet geen periodieke BTW aangifte doen. Dus dan moet ik deze niet ingeven?

  Bedankt alvast,


Deze vraag beantwoorden