Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Verplicht bedrijfsbeheer en boekhouding bijhouden?

Vraag van: 1229 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik ben ook van plan een zelfstandig bijberoep te starten.

Ik kan dan een product aanbieden, dat doorgaans verkocht wordt zonder factuur. Ik wil vooral starten om "in regel" te zijn met de wet.

Is het zo dat ik hiervoor verplicht ben een diploma bedrijfsbeheer op zak te hebben en ook een business-plan moet opmaken? Ik dacht te begrijpen dat je niet verplicht bent een boekhouding bij te houden als je vrijgesteld bent van btw? Of heb ik het verkeerd voor?

Alvast bedankt voor de reactie en nog een pluim voor uw puike site...

2 Antwoorden 1. Zenito Ondernemingsloket

  Beste Jeffrey,

  Om te kunnen met een ondernemingsnummer moet u inderdaad de kennis bedrijfsbeheer bewijzen, zoniet kan men niet starten. Je moet zeker een boekhouding bijhouden want je zal je inkomsten fiscaal moeten aangeven. Best contacteer je een boekhouder of accountant voor deze formaliteiten.

  Op onze site http://www.startersgps.be kan je een volledig stappenplan maken. Bij vragen kan je bellen naar 02/21 22 303.

  Met vriendelijke groet,

  Bart Pittoors
  Sociaal Juridisch Adviseur Zenito Studiedienst
  Zenito Sociaal Verzekeringsfonds en Ondernemingsloket 2. Zelfstandigen.be

  Jeffrey, een businessplan is niet verplicht. Als het gaat om de verkoop van producten, dan koop je deze of de grondstoffen hiervoor wel aan, veronderstellen we. Dat betekent dat je én voldoende volume én voldoende marge moet zien te creëren om je kosten te kunnen betalen en er iets aan over te houden.

  Of dat zo is, blijkt uit het financieel luik van een ondernemingsplan. Aangezien het om een bijberoep gaat, moet dat niet zo nodig een volledig of uitgebreid plan zijn. In ieder geval zou je voor jezelf wel op papier moeten zetten wat je denkt dat je minimale en maximale omzet zou kunnen zijn en wat dat betekent voor je kosten en persoonlijke winst. Op die manier kom je ook vanzelf bij de break-even terecht. Het bedrag van de omzet dat je minimaal zou moeten realiseren om er jouw broek niet aan te scheuren.

  Voor wat de boekhouding betreft, lees je best dit artikel erop na http://www.zelfstandigen.be/boekhouding

  Veel succes!


Deze vraag beantwoorden