Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Verplicht aansluiten sociaal verzekeringsfonds?

Vraag van: 913 keer bekeken Sociaal statuut

Ben je als starter zelfstandige bijberoep met btw vrijstelling verplicht je aan te sluiten bij het sociaal verzekeringsfonds, je ondernemingsnummer te registreren bij de BTW-administratie en een aanvullend pensioen van zelfstandige  af te sluiten (VAPZ) ??

Alvast dank bij voorbaat.

1 Antwoorden 1. Jeroen Kegeleers - Xerius

  Beste,

  Elke zelfstandige in hoofd- of bijberoep moet ten laatste de dag dat hij met zijn zelfstandige activiteiten start aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds.

  Blijft je netto belastbaar inkomen uit je bijberoep onder de 1.423,90 euro dan kan je wel een vrijstelling bekomen voor het betalen van sociale bijdrage.

  Als btw-plichtige zal je je ook moeten registreren bij de btw ongeacht of je nu onder de vrijstelling voor kleine ondernemingen valt of niet. Bij de registratie geef je dan aan dat je gebruik wenst te maken voor de regeling van kleine ondernemingen. Dit kan zolang je omzet op jaarbasis lager is dan 15.000 euro en je geen activiteiten uitvoert die uitgesloten zijn van de vrijstellingsregeling.

  Het afsluiten van een VAPZ is voor geen enkele zelfstandige verplicht. Als zelfstandige in bijberoep is het enkel mogelijk wanneer je minstens de minimale sociale bijdrage van een zelfstandige in hoofdberoep betaalt (= vanaf een netto belastbaar inkomen van 12.870,43 euro)

  Met vriendelijke groeten,

  Jeroen Kegeleers
  Klantverantwoordelijke ondernemingsloket
  Xerius


Deze vraag beantwoorden