Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Verkoper op zelfstandige basis

Vraag van: 2055 keer bekeken Sociaal statuut

Hey,

Ik maak me zorgen!!! Ik kan op zelfstandige basis in een interieur zaak beginnen als verkoper, voor mij is het de eerste keer dat ik zelfstandig ben. Ik heb drie kids en mijn vriendin staat op invaliditeit, hebben wij nog recht op kindergeld of niet? Nu ze zeggen dat ik 1500 euro per week kan verdienen als beginner? ? Wat gaat dat kosten kwa bijdragen? ? Plus de sociale kas vond dat deze manier van werken al in een grijze zone zit omdat het in hun zaak te doen is???

2 Antwoorden 1. Carbofisc

  Kindergeld is gelijkgeschakeld tussen zelfstandigen. Dus dat verandert niets.

  Qua bijdragen betaal je +- 20% op je winst.

  Uiteraard niet vergeten van een ondernemingsnummer aan te vragen. 2. An Govaerts - Xerius

  Beste,

  Als zelfstandige moet u uw sociale bijdragen zelf betalen aan een sociaal verzekeringsfonds. Dat is een belangrijk verschil met een werknemer die elke maand automatisch de sociale bijdragen van zijn brutoloon ziet gaan. Als zelfstandige moet u bovendien elk kwartaal betalen, niet per maand.

  Voor de berekening van deze sociale bijdragen, verwijs ik u door naar onze website: http://www.xerius.be/zelfstandigen/sociale-zekerheid/hoeveel-sociale-bijdragen-betalen/

  U haalt ook aan dat u twijfelt aan het zelfstandige statuut. Schijnzelfstandigen zijn werknemers die werken onder het statuut van een zelfstandige, maar eigenlijk een beroepsactiviteit uitoefenen onder gezag van een werkgever.
  Wanneer bent u schijnzelfstandige?
  1. De arbeidsrelatie tussen beide partijen duiden eerder op een arbeidsovereenkomst dan op een samenwerkingscontract (bijvoorbeeld vermeldingen als proefperiode).
  2. U hebt niet de vrije keuze uw werktijd in te delen.
  3. U bent onderschikt aan het gezag van uw opdrachtgever.
  4. U mag niet op uw eigen manier van werken hanteren. De opdrachtgever kan hiervoor natuurlijk wel richtlijnen geven binnen de organisatie.

  Twijfelt u eraan of u werknemer of zelfstandige bent? Vraag raad aan de Administratieve Commissie ter regeling van de Arbeidsrelatie. Wanneer een arbeidsrelatie onduidelijk is, bepaalt deze Commissie of iemand als zelfstandige of als werknemer moet worden beschouwd.

  Contactgegevens van de commissie:
  E-mail: [email protected]
  Telefoon: 02/528.63.00
  Adres: Administratieve Commissie Arbeidsrelaties
  Kruidtuinlaan 50, bus 165
  1000 Brussel

  Met vriendelijke groeten,

  An Govaerts
  Klantverantwoordelijke sociale bijdragen
  Xerius


Deze vraag beantwoorden