Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Verhuur vakantiehuis en B&B

Vraag van: 2258 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Beste,

mijn vriend en ik hebben zopas een huis gekocht in Wallonie dat we als vakantiehuis willen verhuren of eventueel uitbaten als B&B.

Vooraleer het zo ver is moet er natuurlijk fors geinvesteerd worden (vernieuwen dak, electriciteit, installeren keuken en badkamers, allerlei aankoop meubels, huisraad etc).

Wij vragen ons af of we niet beter een zelfstandig bijberoep starten hiervoor om zo wat van de kosten te kunnen recupereren. Doen we dit dan best als eenmanszaak of vennootschap?

We zijn samen eigenaar van het huis maar vooral mijn vriend zou zich gaan bezighouden met het verhuren van het huis. Wij zijn beide full-time loontrekkenden en vallen al in de schijf van 50% belastingen.

Dank voor het antwoord.

1 Antwoorden 1. Nick Dupaix - Xerius

  Beste Tanja,

  Voor een B & B moet men aansluiten als zelfstandige. Indien men ontbijt geeft moet men tevens een eetwarenvergunning hebben. Voor het verhuren van een vakantiehuis echter niet. Het verhuren van een vakantiehuis kan als privé-persoon. Je moet dus hiervoor geen zelfstandige zijn.

  Het recupereren van kosten kan enkel indien men zelfstandige is. Aangezien de huurinkomsten en de meerwaarde (inkoopprijs – verkoopprijs) wel belastbaar zijn (na aftrek van de kosten) in een vennootschap, is dit echter niet altijd aan te raden. U moet daarbij ook rekening houden met de kosten verbonden aan het oprichten van een vennootschap.

  Privé wordt u niet belast op de werkelijk ontvangen huur, maar enkel op het geïndexeerde kadastrale inkomen x 1.40 herwaarderingscoëfficient (dat is een berekening die de belastingdiensten toepassen), en dat tegen het ‘normale’ tarief (dus tot 50%, de maximumgrens belastingen of hoogste belastingschijf).

  U kan dit dan ook best bekijken met een fiscalist om een goede beslissing te kunnen maken.

  Met vriendelijke groeten,

  Nick Dupaix
  Klantverantwoordelijke sociale bijdragen
  Xerius


Deze vraag beantwoorden