Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Verdiensten en kosten bijberoep?

Vraag van: 1686 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Alvast bedankt voor de informatie hier. Ik leerde er al een heleboel uit bij, maar blijf toch met een paar vragen zitten. Ik heb een full-time job en zou daarnaast nog graag journalistiek werk verrichten. Vooral om ervaring op te doen. Het gaat dan om kleine activiteiten waardoor ik maar een beperkt zelfstandig inkomen zal hebben. Als ik nu mijn ondernemingsnummer aanvraag, hoeveel omzet mag ik dan in 2012 nog genereren om onder het bedrag van de btw-vrijstelling te blijven? Hoeveel % van de verdiensten zet ik dan best opzij om de belastingen hierop te betalen? Ik zie dat veel mensen vragen stellen over mogelijke kosten die ze kunnen ingeven. Hoe gaat dit dan in z'n werk? En zal je door de in het jaar gemaakte kosten voor je job minder van de berekende belastingen moeten inbrengen? Stel dat ik voor 200 euro + 41 euro btw magazines aankoop, wat houdt dat dan in voor mijn belastingen? Met vriendelijke groeten en alvast hartelijk bedankt!  

1 Antwoorden 1. zelfstandigen.be

  Eigenlijk gaat het hier om 3 vragen.

  1. Hoeveel omzet mag je nog in 2012 genereren voor de btw-vrijstellingsregeling? De vrijstellingsregeling is van toepassing indien je niet meer dan 5 580 euro omzet draait.

  Op jaarbasis wel te verstaan MAAR dat gaat niet op voor het jaar van aanvang. Dan moet je dit bedrag omrekenen in functie van het aantal verlopen volle maanden. Een voorbeeld om dit duidelijk te maken. Stel je begint vandaag met je activiteit? Dan zou je in 2012 mogen verdienen:

  5 580 EUR x (1/12) = 465 euro (alleen december telt mee omdat het de enige volle maand is die dit jaar nog rest.

  2. Hoeveel % van de verdiensten dat je opzij moet zetten, hangt af van de inkomsten uit je hoofdberoep. Als je voldtijds werkt, gaat het toch al vlug om 45 à 50 %

  3. Dat betekent dat als je een volledig aftrekbare kost hebt van 200 euro + 41 euro btw, je 108 à 120 euro minder belastingen betaalt. In de veronderstelling dat je onder het vrijstellingsregime voor kleine ondernemingen valt. Anders gaat het om 90 à 100 euro (omdat je de btw volledig af kunt trekken).


Deze vraag beantwoorden