Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Vennootschap voor studenten?

Vraag van: 1882 keer bekeken Rechtsvorm

Ik ben een student event-en projectmanagement. Ik heb nog een half jaar te gaan en dan ben ik afgestudeerd.

Ik ben van plan om vast werk te zoeken, maar zou ook graag een klein evenementenbureau beginnen met een medestudent, om zo samen evenementen te organiseren.

Hiermee zou ik 4 tot 5 evenementen per jaar willen verdienen en ik schat dat we telkens een maximale winst van 2000 euro per evenement zullen hebben. Dus per jaar hebben we een maximale winst van 10.000 euro.

Is het dan interessant om zelfstandige in bijberoep te worden of moeten we kijken naar een andere vennootschapsvorm?

2 Antwoorden



  1. Jeroen Kegeleers

    Beste Jachym,

    Eerst en vooral moeten we toch even stilstaan bij de term zelfstandige in bijberoep. Dit heeft op zich niets te maken met de juridische vorm waaronder je je activiteiten uitvoert. Van zodra je minstens een halftijdse (60% voor vastbenoemde leerkrachten) loontrekkende activiteit uitoefent en daarnaast een zelfstandige activiteit hebt, ben je zelfstandige in bijberoep. Het maakt dus niet uit of je dit doet onder een eenmanszaak of een vennootschap. Er bestaat een speciale regeling voor studenten waardoor ze tijdens hun studie gelijkgesteld worden met een zelfstandige in bijberoep.

    Wat nu de beste vorm is om je onderneming in onder te brengen hangt een beetje af van wat je zelf belangrijk vindt. Een eenmanszaak heeft het voordeel dat het administratief wat minder zwaar is en dat het makkelijk stop te zetten is, mocht dit nodig zijn. Als je je aansprakelijkheid wil beperken biedt een vennootschap dan weer de oplossing. Op fiscaal gebied geldt de regel hoe hoger het inkomen hoe interessanter het is om een vennootschap op te richten. Bekijk dus best even alle voor-en nadelen van de verschillende juridische vormen alvorens een keuze te maken. Uiteraard is het ook mogelijk om met een eenmanszaak te starten en als de trein goed en wel vertrokken is over te stappen naar een vennootschap.

    Alvast veel succes.

    Jeroen Kegeleers
    Klantverantwoordelijke ondernemingsloket
    Xerius



  2. Zenito Ondernemingsloket

    Beste Jachym,

    Voor de volledigheid moet ik melden dat een student die tussen de 18 en 25 jaar zijn inkomsten ook moet beperken om nog kinderbijslag te ontvangen.

    Daarom kan het oprichten van een vennootschap wel een oplossing bieden, omdat je je eigen toekenning vanuit de vennootschap zelf kan bepalen.

    Contacteer ons op studiedienstATzenito.be

    Meer informatie op http://www.startersgps.be

    Bart Pittoors
    Adviseur Studiedienst Zenito Sociaal Verzekeringsfonds en Ondernemingsloket


Deze vraag beantwoorden