Welkom Gast. Inloggen or Registreren

4 Antwoorden

Vennootschap in bijberoep?

Vraag van: 1505 keer bekeken Rechtsvorm

Ik heb reeds 17 jaar een voltijds contract bij mijn werkgever. Nu zou ik ook graag in bijberoep een vennootschap oprichten als software ontwikkelaar, wat niks te maken heeft met de activiteiten van mijn werkgever. Ik zal mijn voltijds contract blijven behouden bij mijn huidige werknemer, en bijkomend voor eigen klanten werken. De eigen klanten zijn geen probleem. Maar ik heb 2 vragen:

1. Als ik software ontwikkel voor mijn werkgever, kan er dan een probleem zijn met facturatie naar hen toe? Ik begrijp dat het vreemd kan zijn voor de belastingsinspectie dat ik een loon trek, en terzelfdertijd een factuur zou sturen aan mijn werkgever voor een aparte opdracht. Maar nogmaals, deze opdrachten hebben niks te zien met hun activiteiten. Mijn werkgever plaatst elektrische installaties, en ik werk ook hierop. Maar met mijn eigen bedrijf zou ik bijvoorbeeld software kunnen ontwikkelen om bepaalde processen bij hen te automatiseren. Dus deze opdrachten zijn echt los van elkaar te zien.

2. Los van eigen klanten in de industrie, zou het ook kunnen dat een klant van mijn werkgever een software ontwikkeling vraagt. Om discussies van belangenvermengeling te vermijden met mijn werkgever dacht ik eraan voor bestaande klanten hen toe te laten mijn software te verkopen aan hun klanten onder een licentie. Dit hangt natuurlijk een beetje samen met de eerste vraag. Maar opnieuw vraag ik me af of dit mogelijk is, of ik hier problemen moet verwachten.

Voor ontwikkelen van de software bepaal ik zelf mijn uren, en geef zelf de duur weer in een offerte. Ik kies zelf nog steeds wanneer ik software ontwikkel of niet, en mijn werkgever kan mij geen verplichtingen opleggen of eisen stellen om software te ontwikkelen. Het is naar mijn idee geen schijnzelfstandigheid, ik heb immers een voltijds contract bij hen dat ik ook verder zet. Maar het voelt terzelfdertijd aan als een dunne lijn die ik zou bewandelen, waar ik zeker op voorhand duidelijkheid over moet hebben dat ik geen wetten zou overtreden.

Met vriendelijke groet,
Stefaan

4 Antwoorden



  1. Carbofisc

    Dag Stefaan,

    Als je zelf software maakt, en niet als programmeur werkt bij je werkgever, kan je duidelijk aantonen dat je zelfstandige activiteit niet overeen stemt met je arbeidsovereenkomst. De belastingen controleren enkel maar of je je inkomsten correct aangeeft. Het is de inspectie op de sociale zekerheid die hierop controleert. Maar zoals hierboven al gezegd is het niet omdat je aan je werkgever factureert dat het op zich een probleem zou moeten zijn.

    Ik zie je oplossing naar je werkgever toe, niet werken. Je werkgever zal ook vooral bang zijn naar je tijdsindeling, je wil om bij hem te blijven,… dergelijke zaken. Wat staat in je arbeidscontract?

    mocht je nog vragen hebben, aarzel dan niet om ons te contacteren : http://www.carbofisc.be



  2. Stefaan C.

    Beste,

    Dank voor je reactie.
    Mijn contract vermeld dat ik niet voor een concurerend bedrijf mag werken binnen dezelfde sector. Niet in contractueel verband, niet als zaakvoerder van een concurerend bedrijf. Ook mag ik geen activiteiten uitvoeren die een negatieve invloed zouden hebben op mijn voltijdse job (bv. niet tot stukken in de nacht werken voor eigen zaak en dan vermoeid op het werk aankomen).

    Ik heb ondertussen wel het mondeling akkoord van mijn werkgever om als freelance programmeur te mogen werken in bijberoep, en de nodige documenten worden voorbereid door de personeelsdienst.

    Werken voor klanten die ik ken via mijn voltijdse job is echter nog een struikelpunt voor zowel mijn werkgever als mezelf. De CFO had twijfels over het factureren aan hen vanuit mijn zelfstandig bijberoep. Maar ik had zelf ook het idee dat zolang alles correct is aangegeven, en alle nodige lasten en belastingen worden betaald, dit wettelijk gezien niet direct een probleem mag zijn.

    Wat betreft de werkverdeling en het vertrouwen zit het goed. Ik ben goed verloond en heb een mooi pakket voordelen opgebouwd over de 17 jaar bij hen, die ik niet zomaar zal opgeven. Ik heb ook 7 jaar avondschool erop zitten en mijn eigen huis verbouwd tijdens het grootste deel van mijn carrière, en ken mijn limieten heel goed wat betreft beschikbare tijd. Ik denk dat ik een realistisch beeld heb van wat mogelijk is.

    Met vriendelijke groet,
    SC



  3. zaakvoerder IctDynamic

    Beste,
    heb dit scenari zelf 2 jaar toegepast maar heb begin dit jaar voor volledige zelfstandigheid gekozen. Had ook 9 jaar ervaring bij een werkgever maar was fundamenteel ontevreden omdat ik mij niet meer technisch mocht verdiepen (dat was enkel nog voor de Indische collega’s die er frequent toch een puinhoop van maakten maar dat heb je dan als bvb alle documentatie van een sociaal secretariaat in het Nederlands is opgesteld). De beslissing om zelf, met 9 jaar anciënniteit, weg te gaan was geen gemakkelijke beslissing maar nu, 10 maand later en na héél hard werken, heb ik er nog steeds geen spijt van. Ik moet wel aangeven dat ook de IT sector het moeilijk heeft en dat tarieven erg onder druk staan maar als je écht je ding kent en bereid bent om veel te netwerken dan is het te overwegen waard.
    Nog een tip. Ik ben eerst opgestart met een (goedkope) eenmanszaak en ik kijk wel of, indien de economie zich ooit echt zou herpakken, ik ooit overstap naar een eenmansvennootschap.
    Succes in elk geval.



  4. Carbofisc

    Ik begrijp wel dat het voor jou geen probleem is om te zeggen, zolang “alles correct is aangegeven, en alle nodige lasten en belastingen worden betaald, dit wettelijk gezien niet direct een probleem mag zijn”. Want je werkgever neemt alle risico’s op boetes etc. Je zal bij je aansluiting bij een sociale kas ook moeten aangeven of je als zelfstandige zal werken voor je vroegere werkgever. Het is nu net niet mogelijk om alle nodige lasten en belastingen dan te bepalen.


Deze vraag beantwoorden