Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Vennoot worden als werkzoekende

Vraag van: 771 keer bekeken Sociaal statuut

Ik wil op zelfstandige basis als vennoot in een garage enkele dagen per week werken. Dit om iets te doen en tijd te hebben voor mijn gezin. Hier zal ik voor 10u/week een 1200eu per maand ontvangen (bruto en heb geen onkosten).

Is dit interessant om wettelijk in orde te zijn? en kan ik ik via de rva een bijkomende uitkering ontvangen? Ben momenteel ingeschreven als werkzoekende en trek een uitkering.

Alvast bedankt.

2 Antwoorden 1. Carbofisc

  Wettelijk in orde is moeilijk in te schatten op basis van de gegeven informatie.
  Een vennoot is een aandeelhouder, niet meer niet minder. Als je aandelen koopt van een beursgenoteerd bedrijf, dan heb je ook nog geen vrijgeleide om er te werken.

  Hoe ga je aandeelhouder worden? Ga je die effectief kopen, ga je geld overschrijven, is dat een realistisch bedrag hiervoor. Zijn die aandelen correct gewaardeerd,… dat zijn allemaal vragen die kunnen gesteld worden.

  Ben jij wel zelfstandige? Of is het eerder “onder gezag en toezicht”? Ben je niet in feite een werknemer?

  Hou er ook rekening mee dat je in principe zelfstandige in hoofdberoep wordt. En dus de minimum sociale bijdragen zal moeten betalen van, afgerond, een 700 € per kwartaal. 2. Udo

  Via de boekhouder zijn we op deze formule gekomen. Ik ben aandeelhouder voor 5% als meewerkend vennoot. Dit hebben we gedaan daar ik er geen vaste dag(en) werk maar zoals het me uitkomt en er werk is. Op deze basis van vennoot kan mag ik er altijd aanwezig zijn.

  Ik ben me er zeker van bewust dat ik rsz bijdrage moet leveren en belastingen zal moeten betalen. We hebben bekeken om me enkele uren per week in te schrijven maar hier kwam ook veel bij kijken en was financieel niet interessanter. Vandaar de beslissing om dit op zelfstandige basis te doen. Uiteindelijk krijg ik elke maand een bruto loon vanuit het vennootschap en draag zelf de kosten zoals rsz en lasten. Op termijn doe ik misschien meer uren of dagen en zal ik ook meer verdienen.


Deze vraag beantwoorden