Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Veel vragen van een student

Vraag van: 850 keer bekeken Sociaal statuut

Beste,

alvast bedankt voor het geweldig duidelijke en overzichtelijke forum. Er is heel wat informatie op zijn plaats gevallen in mijn hoofd dankzij uw site.

Ik hoopte dat u mij misschien nog kon helpen één laatste vraagteken weg te werken.

Ik ben een student van 20 jaar oud (21 in Juni) en ben nog fiscaal ten laste van mijn ouders.

Ik voldoe aan alle voorwaarden om een zelfstandige activiteit te starten en wat sociale bijdragen betreft gelijkgesteld te worden met een zelfstandige in bijberoep. Wanneer mijn jaarinkomsten netto onder de 1200 euro blijven betaal ik niets wat sociale bijdragen betreft, en wanneer dat bedrag horen ligt, maar onder de 6000 euro blijft betaal ik verminderde sociale bijdragen (300 per kwartaal).

Nu heb ik ook net vernomen dat ik vrijgesteld kan worden van btw wanneer ik op jaarbasis onder de 15000 euro blijft, wat sowieso mijn doel is om de sociale lasten laag te houden. Vrijgesteld van btw, wil dit dan zeggen dat mijn netto inkomsten = bruto inkomsten - beroepskosten - sociale bijdragen?

Ik heb ook vernomen dat deze vrijstellingen enkel geldig blijven zolang ik fiscaal ten laste blijf van mijn ouders. Van zodra ik op jaarbasis meer dan 7750 euro netto verdien is dat ook niet meer het geval.

Nu is mijn vraag aan u: is die 7750 euro de som van loon gewonnen uit een studentenjob met het nettoloon uit mijn zelfstandige activiteit?

Het is namelijk zo dat ik al bijna twee dagen in de week werk als jobstudent en dat mijn zelfstandige activiteit eerder uit ideologische doeleinden is ontstaan dan uit financiële. (vzw heb ik ook overwogen, maar uiteindelijk toch besloten om me aan te sluiten als natuurlijk persoon bij een ondernemingsloket.) Maar als ik uitreken hoeveel ik verdien door tweemaal in de week te werken als jobstudent kom ik al aan 7200 euro op jaarbasis. Dat maakt dat ik maar 550 euro op een heel jaar meer mag verdienen met mijn zelfstandige activiteit, opdat ik fiscaal ten laste wil blijven van mijn ouders. Dat kan toch niet?

Kloppen al mijn redeneringen?

Alvast ongelooflijk bedankt om dit te lezen!

2 Antwoorden 1. Carbofisc

  fiscaal ten laste is afhankelijk van de ouders. Het bruto belastbaar loon mag niet hoger zijn dan :
  Voor een student, ten laste van gehuwde of wettelijk samenwonende ouders: € 6.477,50
  Voor een student, ten laste van alleenstaande ouder: € 8.202,50
  Voor een mindervalide student, ten laste van een alleenstaande ouder: € 9.715

  Bruto dus… niet netto.

  De netto bestaansmiddelen (na forfaitaire kostenaftrek, zeg maar) mogen niet hoger zijn dan:
  € 3.110 als kind ten laste van gehuwde of samenwonende ouders
  € 4.490 als kind ten laste van een alleenstaande ouder
  € 5.700 als mindervalide kind ten laste van een alleenstaande ouder

  Nu, als je 7750 € / jaar netto verdient zal je er wellicht zwaar over gaan, en dus niet ten laste van je ouders blijven. 2. Zenito Ondernemingsloket

  Beste RM,

  Misschien kan je in functie van je (hogere) inkomsten ook opteren om een kleine vennootschap op te richten ? Je kan dan zelf bepalen of 1) je inkomsten aan jezelf uitkeert en 2) indien je bezoldigingen uitkeert hoe groot die kunnen zijn.

  Bij een boekhouder/accoutant kan je zeker met deze vraag terecht.

  met vriendelijke groet,

  Bart Pittoors
  Sociaal Juridisch Adviseur Zenito Studiedienst
  http://www.zenito.be sociaal verzekeringsfonds en ondernemingsloket
  http://www.startersgps.be


Deze vraag beantwoorden