Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Van zelfstandige in bijberoep naar hoofdberoep

Vraag van: 984 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik ben reeds 3 jaar zelfstandig in bijberoep en werk 20 uur als arbeider. Nu heb ik het idee om mijn werk als arbeider op te zeggen en me te focussen op mijn werk in bijberoep.

Toch wil ik in eerste instantie niet zelfstandig worden in hoofdberoep omdat ik het meer als een test zie, bovendien heb genoeg centjes bijeengespaard om een jaar te kunnen overleven (in het slechtste geval ...).

Zijn er opties om dit statuut in bijberoep te kunnen behouden? Ik las iets over afgeleide sociale rechten en ik ben gehuwd en mijn vrouw ik bovendien zelfstandige in hoofdberoep, zou daar eventueel een oplossing kunnen zitten?

Alvast bedankt!

1 Antwoorden 1. Zenito Ondernemingsloket

  Beste Steven,

  Let wel, als je zelf ontslag geeft, heb je een sanctie bij de werkloosheid (en kan je niet onmiddellijk terug naar de werkloosheid).

  Je kan ook terug uitkeringen ontvangen na een periode van zelfstandige activiteit maar dat kan niet als je in een periode van afgeleide rechten zit (ook genaamd art. 37).

  Art. 37 lijkt aanlokkelijk maar geeft geen rechten naar arbeidsongeschiktheid maar ook geen enkel pensioenrecht (als je beperkte inkomsten hebt). Art. 37 is mogelijk.

  Als je zelfstandige wordt mag je je eigen statuut niet vergeten. Als je de rechten wil genieten kan u hoofdberoep overwegen.

  Succes met uw activiteit !

  Met vriendelijke groet,

  Bart Pittoors
  Sociaal Juridisch Adviseur Zenito studiedienst
  http://www.zenito.be
  Sociaal Verzekeringsfonds en Ondernemingsloket


Deze vraag beantwoorden