Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Van loondienst naar zelfstandige

Vraag van: 1333 keer bekeken Algemeen

Alvast hartelijk dank voor de nuttige info op deze site.

Ik heb de intentie om in loondienst te stoppen bij mijn huidige werkgever en op zelfstandige basis deels bij hem te werken, aangezien ik nu reeds als werknemer zelf mijn uren bepaal (deels in samenspraak) naargelang het aantal werk en deels nog af en toe van thuis uit werk, alsook zou ik voor iemand anders werken 1 dag per week. Hiernaast zou ik dan ook nog administratieve/financiële bijstand leveren bij andere personen.

De persoon waarbij ik een dag per week ga werken heeft de intentie binnen enkele jaren haar kantoor over te laten aan mij en zodoende kan ik stilaan de knepen van het vak leren. Om bij haar geen problemen te krijgen wens ik dit dus op zelfstandige basis te doen, zowel bij haar als dan bij mijn huidige werkgever.

Zou dit een probleem vormen en kan ik wettelijk een contract opstellen waarin ik stipuleer dat er minstens x-aantal uren gefactureerd worden per maand (bijvoorbeeld zoals een IT-bedrijf dat minstens 4u aanrekent bij interventie).

Hartelijk dank voor de info.

1 Antwoorden 1. Bert Vandebuerie - Xerius

  Beste Inge,

  Om als zelfstandige te worden beschouwd, moet je aan 2 voorwaarden voldoen:

  Er mag geen sprake zijn van een arbeidsovereenkomst. Dit betekent dat er geen “werkgever” mag zijn die zegt wanneer en hoe lang je moet werken.

  Je hebt ook best méér dan één opdrachtgever. Op die manier kan je niet gezien als “schijnzelfstandige”. Dit is iemand die eigenlijk in loondienst moet werken omdat hij lange tijd voor ééndezelfde werkgever werkt.

  In uw geval, zou je perfect kunnen werken als zelfstandige voor uw huidige werkgever en voor uw andere klanten.
  Je kan hiervoor contracten opmaken om afspraken te maken omtrent het maandelijks bedrag van de facturering.

  Vriendelijke groeten,

  Bert Vandebuerie
  Adviseur ondernemers
  Xerius


Deze vraag beantwoorden