Welkom Gast. Inloggen or Registreren

3 Antwoorden

Van interim freelancer naar zelfstandige

Vraag van: 870 keer bekeken Startersforum

Ik ben 43 jaar oud, alleenstaand, samenwonend met 1 ouder die op pensioen is, en heb geen kinderen ten laste. 

Momenteel werk ik reeds een 2-tal jaar als interim freelancer (administratie en verkoop in kantoren van opdrachtgevers) via een uitzendkantoor.

Ik ben wel mijn eigen baas, kies mijn jobs, werkdagen en loon, en geef zelf via hun systeem mijn dimona in. Het uitzendkantoor zorgt enkel voor het verdere papierwerk en het debiteurenbeheer. Zij nemen 8% van mijn brutoloon als commissie hiervoor. Ik weet dat ik hier zeer veel voordelen mee heb, zoals werkloosheidsuitkering, pensioen, arbeidsongevallenverzekering,... maar toch zou ik graag zelfstandige worden omdat ik dan in de toekomst ook nog andere jobs kan combineren die via deze weg niet kunnen geregeld worden. 

Mijn vraag is nu: als ik als interim freelancer per dag 214 euro factuurbedrag reken aan mijn opdrachtgever, exclusief BTW, dan krijg ik met inbreng van kosten uiteindelijk zo'n 124 netto op mijn rekening gestort. Hoeveel zou dat zijn als zelfstandige?

Gefactureerd 214.10
Onkosten 23.81
Km-vergoeding 32.53

 

3 Antwoorden



  1. Carbofisc

    hoeveel kosten zullen er zijn?
    Hoe groot is je belastingdruk momenteel.



  2. MH

    Momenteel kan ik per gefactureerde dag als kosten parking, km, eventueel telefoon ingeven. Er is ook maar een afhouding van 20%.
    Als zelfstandige zal ik dan in het algemeen algemeen andere kosten kunnen inbrengen zoals kantoor, computer, auto,… Is het een correcte manier van vergelijken als ik wil weten wat ik per gefactureerde dag zou overhouden, zonder de algemene kosten in rekening te willen brengen. Puur als vergelijking?



  3. Carbofisc

    De enige correcte manier is, dat je niet kan vergelijken tussen werknemer en zelfstandige.

    Een werknemer heeft een bedrag per maand, een forfaitaire aftrek van kosten, meer dekking inzake sociale zekerheid, een andere pensioenberekening, er wordt bedrijfsvoorheffing ingehouden per maand,…

    Een zelfstandige moet zijn kosten bewijzen, heeft minder dekking inzake sociale zekerheid, is zeker niet altijd vergoed bij ziekte,…

    Het is een veel voorkomende vraag, maar in principe moet je er van uitgaan dat je beide zaken niet kan vergelijken op basis van netto-loon. Beter zou zijn om te gaan kijken wat de uiteindelijke groei van de bankrekening zou zijn, alhoewel een zelfstandige dan anders omgaat met investeringen,…


Deze vraag beantwoorden