Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Van hoofdberoep naar bijberoep?

Vraag van: 1895 keer bekeken Sociaal statuut

Hallo!

Ik werk momenteel fulltime als zelfstandig logopediste (in een groepspraktijk waar ik 30% afgeef). Graag wil ik deze zelfstandige activiteit in bijberoep gaan uitoefenen. Ik zou 20 uur in dienstverband gaan werken in de verkoop. Hoeveel uur mag ik dan maximum als logopediste werken zodat de zelfstandige activiteit bijberoep blijft? En is dit fiscaal nadelig?

Met mijn fulltime job als logopediste hou ik uiteindelijk niet veel over door 30% af te geven. Dit is ook mijn reden om dit te combineren met een job in dienstverband. Dan heb je vakantiegeld, zwangerschapsverlof, eventuele premies... Klopt dit?

1 Antwoorden 1. Noella

  Beste,

  Opdat je in bijberoep kan starten als zelfstandige moet je minimum 1/2de van een fulltime werknemer in de firma in loondienst werken.

  Op de verdiensten en de uren die je hiernaast als zelfstandige gaat presteren staan geen limieten.

  Je moet wel weten dat je inkomsten als zelfstandige bij de inkomsten als werknemer geteld gaan worden en dat je op het geheel belastingen moet betalen.
  Op de inkomsten uit de zelfstandige actviteit moet je tevens sociale bijdragen betalen.

  Voor het gedeelte dat je in loondienst blijft werken ga je inderdaad vakantiegeld, … krijgen.

  Let wel … wanneer je met bevallingsrust zou gaan gaat de mutualiteit meestal aanraden om de zelfstandige activiteit tijdelijk op non actief te zetten. Ik zou dan ook even op voorhand bij de mutualiteit navragen of de uitkering dan ook niet in pro rata gaat zijn met de gewerkte uren in loondienst.

  http://www.securex.be/nl/zelfstandige/opstart/voorbereiding/statuut/hoofdberoep-bijberoep/

  Met vriendelijke groeten

  Noƫlla Wouters


Deze vraag beantwoorden