Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Van een hoofdberoep naar bijberoep

Vraag van: 963 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik ben meer dan een half jaar als zelfstandige in hoofdberoep actief geweest.

Sinds 1 juli had ik nu een vast halftijds contract van 20u per week en kon ik zo mijn andere activiteiten in bijberoep uitoefenen.

Sinds 1 september echter werd dit contract veranderd naar 10u per week waardoor ik dus niet meer halftijds bezig ben.

Komt mijn statuut van zelfstandige in bijberoep nu onmiddellijk in gevaar en word ik voor deze laatste maand van het 3e kwartaal dan zelfstandige in hoofdberoep waardoor ik nu nog een volledige kwartaalbijdrage moet betalen?

Of kan hier sprake zijn van een uitkering (van 10u/week)?

1 Antwoorden 1. SBB Accountants en Adviseurs

  Dag Christophe,

  Als zelfstandige kan je maar aangesloten blijven in bijberoep wanneer je je sociale rechten voor het volledige kwartaal als werknemer verder kan vrijwaren.

  Is dit niet het geval, dan wordt uw dossier voor het ganse kwartaal opnieuw omgeschakeld naar hoofdberoep.
  U vrijwaart uw rechten indien u minstens halftijds bent tewerkgesteld of een uitkering ontvangt die hiermee overeenkomt. Een combinatie van beide is ook mogelijk om verder aangesloten te blijven in bijberoep.

  Indien u een uitkering zou ontvangen ter aanvulling van de effectief gepresteerde uren, kan uw sociaal verzekeringsfonds dus nagaan of u toch nog in bijberoep kunt aangesloten blijven. Om te weten of u in aanmerking komt voor een uitkering informeert u best bij de bevoegde instanties.

  Vriendelijke groeten,
  Nathalie Put


Deze vraag beantwoorden