Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Van bijberoep naar hoofdberoep – wie helpt?

Vraag van: 1049 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik ben sinds april 2013 zelfstandige (Internetbedrijf) in hoofdberoep, maar met gelijkstelling aan bijberoep aangezien ik nog studeer. Ik heb ook een btw vrijstelling omdat ik ervan uitging minder dan 5500 euro te verdienen. Nu zijn de inkomsten echter opgelopen naar ongeveer 6000 euro netto en er zijn nog 3 volle maanden tot het einde van 2013. Ik reken op ongeveer 8000 euro netto tegen eind december. Door deze situatie ben ik hoogstwaarschijnlijk niet meer ten laste van mijn alleenstaande moeder en moet ik mijn kinderbijslag terug betalen (juist?). Ik zat dus te denken om ook te stoppen met school aangezien ik toch geen kinderbijslag meer krijg, en mij te focussen op mijn bedrijf. Maar dan moet ik om de 3 maanden meer dan 650 euro sociale bijdragen betalen. Mijn bedrijf biedt natuurlijk ook niet elke maand zekerheid van een vaste inkomen aangezien het nog niet zo lang opgericht is. Wat kan ik best doen in zo'n situatie? Als mijn vraag via internet moeilijk te beantwoorden is, zou ik heel graag willen weten waar ik een adviseur kan vinden die mij kan helpen met deze materie. Alvast bedankt.

1 Antwoorden 1. An Govaerts - Xerius

  Hallo Cederic,

  Voor het al dan niet verkrijgen van uw kinderbijslag, dienen wij u door te verwijzen naar het kinderbijslagfonds van waar u de kinderbijslag krijgt. Op onze website kan u eventueel wel bijkomende informatie over kinderbijslag vinden.

  Om gebruik te kunnen maken van de voordeelregel voor studenten, dient u de leeftijd van 25 jaar nog niet hebben bereikt en gerechtigd te zijn op kinderbijslag. Als u dus geen rechtgevende op kinderbijslag meer bent als student, kan u niet meer beroepen op de voordeelregel voor studenten.

  Concreet wil dit zeggen dat u dan zal moeten aansluiten in hoofdberoep. Voor de berekening van de bijdragen in hoofdberoep verwijzen wij naar onze informatiefiche hoofdberoep.

  U bent begonnen in april 2013, bijgevolg zullen uw sociale bijdragen over de periode vanaf het tweede kwartaal 2013 tot en met het vierde kwartaal 2014 berekend worden op uw netto belastbaar jaarinkomen van 2014. Dit is wanneer u voor deze volledige periode bent aangesloten in hoofdberoep (met of zonder voordeelregel voor studenten).

  Als uw netto belastbaar jaarinkomen van 2014 boven het bedrag van 6.721,21 euro (barema 2013) ligt, zal u ook met de voordeelregel de sociale bijdragen moeten betalen zoals in “hoofdberoep zonder voordeelregel”. Bijgevolg zal er bij een hoger inkomen, een bijvordering van uw sociale bijdragen gebeuren bij het ontvangen van uw definitieve inkomen via de FOD FinanciĆ«n.

  U kan best uw inkomen reeds via een geraamd inkomen laten optrekken bij uw sociaal verzekeringsfonds, zo kan u voorkomen dat u later niet voor onverwachtse grote bijvorderingen komt te staan.

  Indien je nog bijkomende vragen hebt, stel ze gerust!

  Vriendelijke groeten,

  An Govaerts
  Klantverantwoordelijke sociale bijdragen
  Xerius


Deze vraag beantwoorden