Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Tweedehands (bedrijfs)wagen

Vraag van: 938 keer bekeken Algemeen, Boekhouden, Financieel

Beste,

Ik ben in november 2015 begonnen als zelfstandig in hoofdberoep.

In oktober heb ik reeds een tweedehandswagen aangekocht, wat voorafgaand was aan mijn zelfstandige activiteit. Ik had op dat moment nog een btw nr en kon dus ook geen factuur vragen met mijn btw nr op.

BTW: op het aankoopbewijs staat niks van btw doch heb ik deze gekocht van een garagist. Ik veronderstel dat ik deze toch niet zou kunnen claimen daar mijn btw nr niet op de factuur staat??

Beroepskost: ik gebruik deze wagen voor professionele doeleinden, +/- 35%. Mag ik deze wagen afschrijven, rekening houdende dat mijn btw nr niet op het aankoopbewijs staat en mag het totale bedrag afschrijven of moet ik zelf de btw hierop berekenen (aangezien dit niet apart vermeld staat) en de maatstaf van heffing afschrijven?

+ wat ivm de autokosten, brandstof, onderhoud etc, allemaal aftrekbaar? Ik vind online wel wat terug hieromtrent inzake 25% verworpen uitgaven, maar heeft iemand een concreet uitgewerkt voorbeeld?

Hopelijk zijn mijn vragen wat duidelijk. 

Alvast bedankt!

1 Antwoorden  1. Vincent De Backer - Erkend Boekhouder

    Dag Luvy,

    Als ik uw vraag hier zo lees gaat het over een auto onder de marge, daarom dat er geen BTW op de factuur staat en dat is volledig correct. Je kan dus de BTW niet aftrekken.

    Daarnaast mag je afschrijvingen toepassingen gebaseerd op het beroepsgebruik. Dit staaf je best met objectieve documenten (geen natte vinger werk) in geval van controle …

    Autokosten (incl. brandstofkosten) zijn idd momenteel in de fiscaliteit voor éénmanszaak 75% aftrekbaar ten belope van het beroepsgebruik! Dus niet op de volle pot. Opgelet met je BTW aftrek op autokosten indien je niet onder de BTW vrijstellingsregeling valt. De BTW is niet aftrekbaar voor 100% op deze kosten. Best goed alle informatie bij elkaar rapen voor je zomaar alles begint te boeken. Indien je wil kan ik het altijd eens nakijken voor jou, dan weet je 100% zeker dat je goed bezig bent.


Deze vraag beantwoorden