Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Taalcoach in bijberoep

Vraag van: 1358 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik geef op dit moment full-time les in het SO. Ik ben gevraagd om een aantal uren per week als taalcoach aan de slag te gaan. Dit moet wel gebeuren als zelfstandige in bijberoep (wat ik op dit moment nog niet ben). De vergoeding bedraagt 26€ per uur + een verplaatsingsvergoeding. Is er een manier om snel te berekenen hoeveel ik, na aftrek van bijdragen, belastingen, …, ongeveer per uur zou overhouden? Alvast bedankt.

1 Antwoorden 1. Noella

  M.b.t. het fiscale aspect neemt u best contact op met een boekhouder. U gaat al zeker een 50% van de verdiensten aan de kant moeten zetten voor de belastingen. Een boekhouder kan a.d.h.v. de geschatte inkomsten als zelfstandige en uw inkomen als leerkracht een meer preciezere simulatie maken.

  Voor vragen m.b.t. de opstart van uw zelfstandige activiteit en he sociaal statuut van de zelfstandige kan u steeds contact opnemen met mijn collega’s. U bent ook steeds welkom bij ons op kantoor voor een gratis advies.
  http://www.securex.eu/seats.nsf/vwGo-Start_nl

  Hierbij kan u in het kort een overzicht vinden van de kosten voor de opstart van de éénmanszaak en de sociale bijdragen:

  Indien u wenst te starten als zelfstandige zijn er een aantal stappen die u dient te ondernemen en wij kunnen u hiermee verder helpen.

  1) aanvraag ondernemingsnummer
  Als zelfstandige dient u over een geldige inschrijving in de KBO te beschikken. Opdat u een ondernemingsnummer kunt verkrijgen dient u ons een bewijs basiskennis bedrijfsbeheer voor te leggen. Dit bewijs kan geleverd worden a.d.h.v. bepaalde diploma’s / getuigschriften.
  De aanvraag van dit ondernemingsnummer kost 81,50 euro. Dit is een vast tarief opgelegd door de overheid.
  U dient tevens uw professioneel rekeningnummer bij te hebben.

  2) aanvraag BTW nummer
  Na ontvangst van het ondernemingsnummer dient u een BTW nummer aan te vragen. Dit kan via ons (60,50 euro) maar dit kan u ook zelf in orde brengen.

  3) aansluiting sociaal verzekeringsfonds
  Ook deze verplichte aansluiting kan via ons in orde gebracht worden. Indien u dit in bijberoep wenst uit te oefenen bedragen de voorlopige minimum bijdragen 75,62 euro per kwartaal. Let wel op dat dit bedrag gelinkt is aan een netto jaarinkomen uit de zelfstandige activiteit van +/- 1.419,50 euro. Verdient u meer dan gaat u achteraf moeten bijbetalen dus is het aangeraden dit goed bij te houden en de bijdragen eventueel laten verhogen wanneer u ziet dat u teveel gaat verdienen.
  Voor een netto jaarinkomen van een 3.000,00 euro bedragen de voorlopige sociale bijdragen in bijberoep +/- 160,00 euro per kwartaal.
  !!!! als leerkracht is het heel belangrijk om te weten wat uw statuut tijdens de zomermaanden is.

  Krgt u een uitgesteld loon? geen probleem.
  Krijgt u een uitkering? eerst toestemming vragen bij de RVA. Indien het voor hen ok is dat u de activiteit als zelfstandige gaat combineren met de uitkering is er ook hier geen probee.
  Krijgt u noch een uitkering, noch een uitgesteld loon, dan wordt u voor het 3de kwartaal aanzien als een zelfstandige in hoofdberoep en dient u +/- 680,00 euro aan bijdragen te betalen voor dat kwartaal


Deze vraag beantwoorden