Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Statuut voor stadsgidsen en schijnzelfstandigheid

Vraag van: 1727 keer bekeken Sociaal statuut

Momenteel werkt onze stad samen met de gidsenvereniging voor het invullen van gegidste rondleidingen in de stad. Deze gidsen werken momenteel als vrijwilliger. Met de nieuwe wet op schijnzelfstandigheid rijst de vraag of deze gidsen als schijnzelfstandigen aanzien kunnen worden. - De gidsen krijgen uitsluitend gidsopdrachten via de Stad. - De gidsen krijgen een vaste vergoeding per gidsbeurt. Hierbij wordt enkel gelet op de maxima die gelden binnen het vrijwilligersstatuut. - De gidsen hebben buiten die gidsbeurten geen enkele ander band (werkgever-werknemer) met de Stad. - De Stad stelt geen materialen, ruimtes of dergelijke ter beschikking van de gidsen of de gidsenvereniging. Bestaat er binnen deze context het risico dat de gidsen als schijnzelfstandigen aanzien kunnen worden waardoor de huidige manier van samenwerken (vrijwilligersstatuut) moet herzien worden en zij zich allemaal als zelfstandige moeten laten registreren?

1 Antwoorden 1. Janique - Securex Ondernemingsloket

  Er is inderdaad veel beweging in de kwalificatie van statuten.

  Leden van vzw’s kunnen niettemin nog steeds vrijwilligerswerk doen voorzover de onkostenvergoeding het plafondbedrag niet overschrijdt. Maximumbedragen voor inkomstenjaar 2012 (aanslagjaar 2013):

  Om van de belastingvrijstelling te kunnen genieten, mogen de forfaitaire onkostenvergoedingen niet meer bedragen dan 31,44 euro per dag en 1.257,51 euro per jaar.

  Indien zij meer zouden ontvangen, dan raden wij u aan contact te nemen met een van de Legal Advisors van Securex. Zij kunnen dan nazien welk statuut voor de gidsen van toepassing is.
  http://www.securex.be/nl/kmo/aanwerven-personeel/onlinetools/lex4you/
  http://www.securex.be/nl/zelfstandige/opstart/voorbereiding/statuut/hoofdberoep-bijberoep/index.html


Deze vraag beantwoorden