Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Starten met een eigen zaak

Vraag van: 1635 keer bekeken Boekhouden

Als 59 jarige zou ik een éénmanszaak willen oprichten (industriële consultancy). Welke kosten zijn hieraan verbonden (opstart- en vaste kosten) en welke posten kan ik inbrengen in mijn belastingaangifte (idem als een werknemer) ?

2 Antwoorden 1. Noella

  Beste,

  Ik kan u wat info geven m.b.t. de kosten bij de opstart en de kosten naar sociale bijdragen toe.
  Voor uw andere vragen contacteert u best een boekhouder / accountant.

  Indien u wenst te starten als zelfstandige zijn er een aantal stappen die u dient te ondernemen en wij kunnen u hiermee verder helpen.

  1) aanvraag ondernemingsnummer
  Als zelfstandige dient u over een geldige inschrijving in de KBO te beschikken. Opdat u een ondernemingsnummer kunt verkrijgen dient u ons een bewijs basiskennis bedrijfsbeheer voor te leggen. Dit bewijs kan geleverd worden a.d.h.v. bepaalde diploma’s / getuigschriften. In sommige gevallen dient er tevens een bewijs van beroepskennis te worden voorgelegd.
  De aanvraag van dit ondernemingsnummer kost 81,50 euro. Dit is een vast tarief opgelegd door de overheid.
  U dient tevens uw professioneel rekeningnummer bij te hebben.

  2) aanvraag BTW nummer
  Na ontvangst van het ondernemingsnummer dient u een BTW nummer aan te vragen. Dit kan via ons (60,50 euro) maar dit kan u ook zelf in orde brengen.

  3) aansluiting sociaal verzekeringsfonds
  Ook deze verplichte aansluiting kan via ons in orde gebracht worden. Indien u dit in bijberoep wenst uit te oefenen bedragen de voorlopige minimum bijdragen 75,62 euro per kwartaal. Let wel op dat dit bedrag gelinkt is aan een netto jaarinkomen uit de zelfstandige activiteit van +/- 1.419,50 euro. Verdient u meer dan gaat u achteraf moeten bijbetalen dus is het aangeraden dit goed bij te houden en de bijdragen eventueel laten verhogen wanneer u ziet dat u teveel gaat verdienen.
  In hoofdberoep bedragen de minimum bijdragen 683,54 euro gelinkt aan een inkomen van +/- 12.830,00 euro

  4) aansluiting ziekenfonds
  Dit kan tenslotte ook via ons in orde gebracht worden. Indien u dit wenst kan u naar ons ziekenfonds overstappen zodat u slechts één contactpunt heeft voor al uw vragen. Een aansluiting bij ons ziekenfonds kan al vanaf 4 euro per maand en per persoon. Wij kunnen u dan tevens een zeer goede hospitalisatieverzekering aanbieden en een product gewaarborgd inkomen.

  Voor verdere info kan u steeds contact opnemen met één van onze client advisors. Ze nodigen u graag uit voor een gratis en gepersonaliseerd advies. http://www.securex.eu/seats.nsf/vwGo-Start_nl

  Met vriendelijke groeten
  Noëlla Wouters
  Securex Ondernemingsloket 2. Zelfstandigen.be

  De posten die u kunt inbrengen lopen inderdaad in grote mate gelijk met die van werknemers. Dat kan uiteraard niet gezegd worden van de aftrekposten binnen de btw.


Deze vraag beantwoorden