Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Starten en inwonen als zelfstandige bij ouders op pensioen

Vraag van: 1811 keer bekeken Algemeen

Ik ben inwonende bij ouders op pensioen, nu zou ik willen starten als zelfstandige, in hetzelfde huis, welke regels moet ik aanhouden? is dit mogelijk? Welke invloed heeft dit tot gevolg op het pensioen van mijn ouders? Welke voorwaarden moet ik in acht nemen? Mvg

1 Antwoorden 1. Noëlla - Securex Ondernemingsloket

  Beste,

  Het is steeds mogelijk om een zelfstandige activiteit te starten in het huis van uw ouders.

  Een pensioen is een verworven recht maar ik raad toch aan om de RVP hiervoor te contacteren zodat u met 100% zekerheid weet dat dit geen nadelige gevolgen gaat hebben voor het pensioen van uw ouders. Dit kan o.a. via het gratis nummer 1765.

  Om te kunnen starten als zelfstandige zijn er enkel formaliteiten die vervuld moeten worden
  1) aanvraag ondernemingsnummer
  Als zelfstandige dient u over een geldige inschrijving in de KBO te beschikken. Opdat u een ondernemingsnummer kunt verkrijgen dient u ons een bewijs basiskennis bedrijfsbeheer voor te leggen. Dit bewijs kan geleverd worden a.d.h.v. bepaalde diploma’s / getuigschriften.
  Indien u een gereglementeerde activiteit gaat uitoefenen dient u tevens een bewijs van beroepskennis voor te leggen.
  De aanvraag van dit ondernemingsnummer kost 81,50 euro. Dit is een vast tarief opgelegd door de overheid.
  U dient tevens uw rekeningnummer bij te hebben van een rekening die speciaal geopend werd voor de zelfstandige activiteit.

  2) aanvraag BTW nummer
  Na ontvangst van het ondernemingsnummer dient u een BTW nummer aan te vragen. Dit kan via ons (60,50 euro) maar dit kan u ook zelf in orde brengen.

  3) aansluiting sociaal verzekeringsfonds
  Ook deze verplichte aansluiting kan via ons in orde gebracht worden. Indien u dit in hoofdberoep wenst uit te oefenen bedragen de voorlopige minimum bijdragen 670,80 euro per kwartaal (tarief 2012 – tarief 2013 nog niet gekend). Let wel … dit bedrag is gelinkt aan een netto jaarinkomen uit de zelfstandige activiteit van +/- 12.500,00 euro. Verdient u meer dan gaat u achteraf moeten bijbetalen dus is het aangeraden dit goed bij te houden en de bijdragen eventueel tijdig te laten verhogen wanneer u ziet dat u teveel gaat verdienen.
  In bijberoep bedragen de voorlopige minimumbijdragen 74,22 euro per kwartaal (tarief 2012 – tarief 2013 nog niet gekend) gelinkt aan een netto jaarinkomen uit de zelfstandige activiteit van +/- 1.393,70 euro.

  4) aansluiting ziekenfonds
  Dit kan tenslotte ook via ons in orde gebracht worden. Indien u dit wenst kan u naar ons ziekenfonds overstappen zodat u slechts één contactpunt heeft voor al uw vragen. Een aansluiting bij ons ziekenfonds kan al vanaf 4 euro per maand en per persoon. Wij kunnen u dan tevens een zeer goede hospitalisatieverzekering aanbieden en een product gewaarborgd inkomen.

  5) Vergunningen
  In sommige gevallen is er tevens een vergunning vereist maar ook dit kan via ons in orde gebracht worden

  http://www.securex.be/nl/zelfstandige/opstart/

  Indien u wenst te starten als zelfstandige of hierover extra info wenst te bekomen kan u steeds contact opnemen met mijn collega’s. Hierbij kan u een lijst vinden met de contactgegevens van onze kantoren.
  http://www.securex.eu/seats.nsf/vwGo-Start_nl


Deze vraag beantwoorden