Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Starten als zelfstandige of niet starten?

Vraag van: 1298 keer bekeken Algemeen

Ik heb een vraag i.v.m. het statuut van zelfstandige (in bijberoep). Tussen 01/10/2013 tot 30/04/2014 ga ik een deeltijdse job uitvoeren (vast contract van bepaalde duur). Deze job zou ik kunnen combineren met een grote vertaalopdracht voor een ander bedrijf. Voor deze vertaling zou ik echter moeten kunnen factureren, wat momenteel niet het geval is aangezien ik het statuut van zelfstandige niet heb.

Ik vraag mij af of het wel een goed idee zou zijn om deze vertaalopdracht aan te nemen. Ik zou immers geen 50% werken, en zou dus, als ik me niet vergis, niet zelfstandige kunnen worden in bijberoep.

Denkt u dat het in mijn geval gunstig zou zijn om het statuut van zelfstandige aan te vragen, of zouden de (fiscale) nadelen doorwegen? Kunt u mij eventueel wat informeren over de mogelijke voor- en nadelen?

Alvast bedankt voor uw hulp.

1 Antwoorden  1. Janique - Securex Ondernemingsloket

    Om als zelfstandige in bijberoep beschouwd te worden, moeten u inderdaad minstens 50% van een voltijds equivalent tewerkgesteld zijn als loontrekkende of 6/10 als statutair ambtenaar. De verwachte nettoinkomsten uit uw vertaalopdracht zullen dus uw keuze moeten bepalen. Haalt u voldoende uit die opdrachten om als zelfstandige in hoofdberoep bijdragen te betalen ? Ook de vraag of u al of niet recht hebt op uitkeringen naast die deeltijdse tewerkstelling.

    zie bijdragen :http://www.securex.eu/lex-go.nsf/vwReferencesByCategory_nl/A6247EDDFF347F1DC12576B700357F38?OpenDocument

    Gezien de specifieke situatie zou ik aanraden om een gepersonaliseerd advies aan te vragen. Daarvoor kan u terecht bij een Business Coach van Securex: http://www.securex.eu/seats.nsf/vwGo-Start_nl


Deze vraag beantwoorden