Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

starten als zelfstandige in bijberoep

Vraag van: 784 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

ik geef enkele keren per jaar les en spreek regelmatig op symposia(minstens 10d/jaar). Ik ontvang hiervoor een ereloon. Gezien dit niet meer occasioneel is, en ik hierin wil uitbreiden, overweeg ik om zelfstandige in bijberoep te worden.

Maar heb enkele vraagjes :

- ik zou wat investeringen moeten doen (kamer omvormen tot bureauruimte waar ik ook klanten kan ontvangen, schilderen, aankoop meubilair, aankoop pc/laptop..., aankoop nieuwe wagen, opstartkosten, verzekeringen,...) kan het dat ik het eerste jaar (misschien zelfs 2 jaar) meer kosten heb/inbreng dan dat ik inkomsten heb uit mijn bijberoep ?

- wat als ik tijdelijk geen werk heb? of als blijkt dat het lesgeven niet voldoende meer opbrengt of ik te weinig opdrachten krijg? stopzetting zelfstandige aktiv-iteit in bijberoep en wat zijn de gevolgen voor mijn privévermogen?

-kan ik ook enkele dagen/jaar bijwerken als zelfstandig verpleegkundige in bijberoep?

- als ik nu al aankopen doe voor mijn bijberoep, kan ik deze inbrengen met kassa-ticketjes? Of moet ik facturen laten opmaken? Ik zou in september starten, heb nog geen BTW nummer en zou voor de vrijstelling van btw gaan owv beperkte omzet.

 

1 Antwoorden 1. Hans Eynikel - boekhouder - fiscalist

  Beste,

  Indien u investeringen moet doen is dit in principe mogelijk maar kan dit wel bijkomende aandacht van de fiscus met zich meebrengen. De investeringen mogen wel niet in eenmaal afgetrokken worden en dienen over meerdere jaren gespreid te worden.

  Als u zou stoppen met uw activiteit en u werkt onder de vrijstellingsregeling inzake btw brengt dit buiten de kost voor de stopzetting geen extra kosten mee.

  U kan best wel waar mogelijk facturen ipv ticketjes bijhouden.

  U kan zich voor verschillende activiteiten laten registreren en uitvoeren als u over de nodige diploma’s beschikt.

  http://www.hanseynikel.be


Deze vraag beantwoorden