Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Starten als tennisleraar in bijberoep

Vraag van: 2484 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik wil starten met een bijberoep als tennisleraar. Ik wil me aansluiten bij een sociale kas om dit langs de officiële kant te laten gebeuren.

Ik zou per jaar ongeveer een 4000 euro verdienen.

Hoe kan ik dit het beste aanvatten?

Zelf ben ik tewerkgesteld in het onderwijs.

Wat zijn mijn kosten per kwartaal?

Is er een andere manier of deze alleen?

1 Antwoorden



  1. Noëlla - Securex Ondernemingsloket

    Indien u op zelfstandige basis les wenst te gaan geven dient u zich eerst de vraag te stellen of u een eigen ondernemingsnummer nodig heeft of niet.

    Gaat u als zelfstandig helper of werkend vennoot les geven bij de tennisclub, dan dient u enkel aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds.

    Sociale bijdragen worden berekend op basis van een inkomen uit de zelfstandige activiteit van 3 jaar terug. Wanneer iemand start bestaat dit inkomen niet. De eerste 3 jaren als zelfstandige dient u de bijdragen te betalen op basis van het inkomen van het jaar zelf. U kan er tijdens deze periode dus voor kiezen om voorlopige minimumbijdragen te betalen. Voor 2012 bedragen de minimum kwartaalbijdragen in bijberoep 74,22 euro (gelinkt aan een nettojaarinkomen van 1.393,70 euro). In hoofdberoep is dit 670,80 euro per kwartaal (gelinkt aan een nettojaarinkomen van 12.597,43 euro). Blijkt achteraf dat u meer verdiende dan het grensbedrag dan dient u bij te betalen.

    Indien u minimum 5/10de werkt in het onderwijs als contractuele leerkracht of 6/10de werkt in het onderwijs als vastbenoemde leerkracht kan dit een aansluiting in bijberoep zijn. (iemand die vastbenoemd is en slechts 5/10de werkt kan tevens een vermindering van de bijdragen aanvragen via art. 37).
    Voor een netto jaarinkomen van 4000,00 euro uit de zelfstandige activiteit dient u +/- 250,00 euro per kwartaal te betalen aan bijdragen in het systeem van definitieve bijdragen in bijberoep.

    Mensen die in het onderwijs werken dienen wel heel goed rekening te houden met hun statuut tijdens het 3de kwartaal.
    Is er een uitgesteld loon dan is er geen enkel probleem. Het blijft bijberoep.
    Is er een recht op een uitkering van de RVA dan dient er voorafgaandelijk toestemming aan de RVA gevraagd te worden voor een cumul met een zelfstandige activiteit. Is er een toestemming van de RVA en wordt er een uitkering toegekend, dan is er weer geen probleemen blijft het bijberoep.
    Er zijn echter leerkrachten die noch een uitkering noch een uitgesteld loon krijgen. Voor deze mensen wordt het 3de kwartaal beschouwd alszijnde een aansluiting in hoofdberoep waardoor er in het systeem van de voorlopige minimumbijdragen een 670,80 euro (bedragen 2012) zal worden opgevraagd aan sociale bijdragen.

    De meeste mensen die bijles geven dienen over een eigen ondernemingsnummer te beschikken. Ook dit kunnen wij voor u in orde brengen.
    Het geven van les is niet gereglementeerd. Indien u ons een bewijs basiskennis bedrijfsbeheer kan voorleggen (uw diploma van onderwijzer volstaat hiervoor) kunnen wij voor u een ondernemingsnummer aanmaken. De creatie van een ondernemingsnummer kost 81,50 euro (vast tarief opgelegd door de overheid).

    Mocht u nog vragen hebben dan kan u ons steeds contacteren. U bent ook steeds welkom bij een van mijn collega’s die u graag verder helpen.
    http://www.securex.eu/seats.nsf/vwGo-Start_nl


Deze vraag beantwoorden