Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Starten als freelance IT

Vraag van: 1699 keer bekeken Rechtsvorm

Ik zou graag als IT freelance willen starten.  Ik zou maandelijks een factuur kunnen opstellen van gemiddeld 8300€, excl. btw. 

Ik zou dan ook zelf een bedrijfswagen aanschaffen ter waarde van 25000€, met een leasing van 3 jaar (full option) (inclusief onderhoud) en 30000 km per jaar.  Ik zou maandelijks mezelf 3200€ netto willen uitkeren.  Is dit haalbaar voor mij als ik een éénmanzaak zou opstarten.

Is het ook van belang hoeveel klanten je hebt, als je een éénmanszaak wil opstarten?

2 Antwoorden 1. Hans Eynikel - boekhouder - fiscalist

  Beste Marc,

  Als eenmanszaak keer je jezelf geen loon uit, dan is de winst voor jou. Bij een BVBA keer je inderdaad een loon uit. Het loon dat je aangeeft met de omzet lijkt me haalbaar. Als je met een groot loon werkt gaat er groot stuk van het fiscaal voordeel verloren omdat er veel winst naar de personenbelasting gaat.

  Als je nog vragen hebt, stuur gerust een mailtje.

  http://Www.hanseynikel.be 2. AZ ACCOUNTING - Abdel

  Beste,

  Zoals mijn confrater het hierboven al heeft aangehaald, zal u op uw netto-winst worden belast in de personenbelasting. Deze kent sterk stijgende percentages al naargelang de hoogte van uw inkomen. + niet te vergeten de sociale bijdragen die op uw netto-inkomen worden berekend.
  In uw situatie raad ik eerder aan om de oprichting van een vennootschap te overwegen. Bv een comm.v of vof. Deze kunnen eenvoudig en relatief goedkoop opgericht worden, zonder de tussenkomst van een notaris.
  Hét voordeel in een vennootschap is dat u uw inkomsten kunt optimaliseren en een zo laag mogelijk fiscale druk nastreven.

  P.s.: Het is niet van belang hoeveel klanten u hebt. Echter om de discussie omtrent schijnzelfstandigheid te vermijden, is het wel aangeraden om hier een zekere spreiding in te bekomen…

  Voor meer info, mag u steeds contact opnemen.

  http://www.azaccounting.be


Deze vraag beantwoorden