Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Starten als fotograaf

Vraag van: 1758 keer bekeken Boekhouden

Eerst en vooral: bedankt voor de gratis antwoorden! Simpele case: Ik ben een normale bediende, met een extra passie voor fotografie. Steeds meer mensen vragen me voor een reportage, en zijn ook bereid om daarvoor te betalen. De formule van vrijstelling spreekt me wel aan. Stel, ik doe op 12 maanden tijd 20 opdrachten van 100€. Dan zit ik met mijn 2000€ ver onder het maximum. Dus goed. Ik koop door het jaar een nieuwe camera van 1500€. Klopt dan de volgende conclusie: 2000€ is mijn omzet (nodig om te bepalen of ik niet over het maximum ga). 500€ is het bedrag dat zal verschijnen op mijn personen belasting als extra inkomst. Zoja: Ik koop geen camera van 1500€, maar wel ééntje van 2500€. omzet 2000€ – kost 2500€ = -500€. Ik heb dan geen ‘extra geld verdient’ en dus niks aan te geven op mijn personen belasting? Of zie ik het té simpel ? MAW Ik verkoop zaken, maar ik koop ook dingen aan die nodig zijn. Hoe zit daar de verhouding. Bedankt voor de feedback.

1 Antwoorden  1. SBB Accountants en Adviseurs

    Het netto-resultaat van de beroepsactiviteit heeft geen enkel belang voor de jaarlijkse formele aangifteplicht in de belastingaangifte in de personenbelasting. Jaarlijks dient een belastingplichtige dus zijn bruto beroepsinkomsten en beroepskosten aan te geven.

    Gelieve te noteren dat de aankoop van een professioneel fotoapparaat een ‘investering’ is. Dit betekent dat de uitgave niet in 1 keer als beroepskost in mindering kan gebracht worden van de belastbare beroepsinkomsten in het jaar van aankoop. Een investering in een fotoapparaat dient in de regel afgeschreven te worden op 3 jaar. Dit betekent dat u jaarlijks 1/3 van de aankoopprijs in de beroepskosten aftrekt.


Deze vraag beantwoorden