Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Stappen als ZIB

Vraag van: 1099 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik heb een dochter die graag zou starten als ZIB. Zelf ben ik totaal niet op de hoogte van deze materie ook niet in het financiële aspect.

Welke stappen moet zij doorlopen?

Bij aankoop van materiaal kan dit dan direkt in gebracht worden als onkosten?

Moet zij een startkapitaal hebben?

Moet zij een plan opstellen (bedrijfs - financieël) U merkt het wel, ik ben totaal niet op de hoogte (mijn dochter ook niet) en wil voorkomen dat het in de fout gaat met haar plannen.

1 Antwoorden 1. Mieke Vercauteren - Xerius

  Beste Ferdinand,

  A
  als uw dochter wenst te starten als zelfstandige in bijberoep, dan ga ik ervan uit dat zij een loontrekkende activiteit heeft bij een werkgever waar zijn minimum deeltijds werkt.

  Voor de start moet ze een paar formaliteiten doorlopen. Das een inschrijving in de Kruispuntenbank van Ondernemingen (KBO) waarin een soort identiteitskaart van de onderneming in opgenomen wordt met een ondernemingsnummer. Wie, wat, waar, vanaf wanneer? Voor het uitoefenen van een handelsactiviteit moet ze een diploma bedrijfsbeheer voorleggen. De inschrijving kost 82,5 euro. Dit ondernemingsnummer moet geactiveerd worden bij de btw-administratie. Het Ondernemingsloket kan dit ook doen.

  Daarnaast dient ze zich aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Als haar winst lager is dan 1419 euro per jaar, kan ze een vrijstelling krijgen. Als ze die grens overschrijdt zullen er 20,5% sociale bijdragen aangerekend worden.

  Het materiaal dat ze aankoopt zal zij in kosten kunnen brengen. Een investering van meer dan 1.000 euro in bedrijfsmiddelen kan over verschillende jaren afgeschreven worden. Kleinere kosten kan ze onmiddellijk volledig inbrengen. Een boekhouder zal u hierbij graag verder helpen.

  Voor een goede voorbereiding raad ik aan om in te schrijven op onze Starterstips.
  Hiermee wordt u stap voor stap begeleid bij de opstart van de zaak.

  Met vriendelijke groeten,

  Mieke Vercauteren
  Adviseur ondernemers
  Xerius


Deze vraag beantwoorden