Welkom Gast. Inloggen or Registreren

3 Antwoorden

Stagiair architect – tablet aftrekken

Vraag van: 1314 keer bekeken Boekhouden

Beste,

 

Ik start 1 oktober 2014 als stagiair ingenieur-architect. Graag zou ik nu een tablet kopen in functie van dit werk.

 

Zal ik deze tablet, als ik hem deze maand zou kopen, nog kunnen aftrekken op vlak van BTW én in de belastingen? Of wacht ik beter tot 1/10 om deze aankoop te doen? Iemand anders zei me dat het zelfs nog verstandiger zou zijn om te wachten tot 1/1/2015 omdat ik hier dan meer voordeel zou uithalen.

 

Kan u mij meer informatie bezorgen? Alvast bedankt.

3 Antwoorden 1. Carbofisc

  Ls je voor de activatie van je btw nummer iets aankoopt is de btw niet recupereerbaar.

  Inzake directe belastingen is het totaalbedrag dan wel aftrekbaar. Maar aangezien je pas start als stagiair zou het inderdaad kunnen zijn dat het interessanter is om pas volgend jaar te kopen.
  Het hangt af van je inkomsten dit jaar. Als die laag zijn bv enkel 4 maanden als stagiair, dan vermoed ik dat je geen enkel verschil zal hebben in de belastingen met de aankoop dit jaar. 2. Laure

  Beste,

  Ik moet een 2 jaar durende stage doen, dus het is niet dat deze volgend jaar al gedaan zal zijn. Ondertussen schreef ik me ook al in als zelfstandige. Mijn BTW-nummer is dus op komst.

  Indien ik op het factuur laat zetten: ‘BTW-nummer in aanvraag’, kan ik dit dan niet wel nog recupereren?

  Vriendelijke groeten,
  Laure 3. Carbofisc

  Tijdens je stage verdien je niet de grote bedragen. Als je nu pas start kan het perfect zijn dat je eigenlijk geen belastingen gaat moeten betalen. En de aankoop van je tablet ga je niet terugkrijgen, noch enig fiscaal voordeel doen.

  Als je vanaf 1/10 begint als zelfstandige, dan blijven alle aankopen ervoor, niet aftrekbaar inzake BTW.
  Over de formulering “BTW-nummer in aanvraag” doen nogal wat cowboyverhalen de ronde. Wat wil het eigenlijk, inzake BTW, zeggen: Uw verkoper is verplicht van een factuur te maken als u een beroepsmatige aankoop doet, ook al hebt u op dat moment uw BTW-nummer niet. Wat wel degelijk moet, en vaak wordt vergeten is, eens je je BTW-nummer hebt, moet je terug gaan naar de verkoper en een nieuwe factuur vragen, met de vermelding van je btw-nummer. Een factuur met enkel ‘BTW-nummer in aanvraag” heeft geen recht op aftrek.

  Op je aanvraagformulier 604A voor de activatie van je BTW-nummer staat een datum waarop je BTW-activiteit start. Elke factuur van voor die datum, is niet aftrekbaar inzake BTW.


Deze vraag beantwoorden