Welkom Gast. Inloggen or Registreren

3 Antwoorden

Sponsoring in natura

Vraag van: 3122 keer bekeken
Boekhouden

Ik zou nog voor het einde van het jaar een zaalvoetbalploeg (vzw) willen sponsoren in de vorm van een website die ik zelf ga maken ter waarde van €3200. Mijn vraag is of het mogelijk is om enkel in natura te sponsoren en of het volledige bedrag aftrekbaar is?

3 Antwoorden 1. Carbofisc

  Beste Christian,

  Ik denk dat je het net iets te positief inziet.

  Art 49 WIB92 zegt dat je oa de waarde van je kost moet kunnen aantonen. Dat doe je aan de hand van een factuur bvb.

  Je zal dus een verkoopfactuur moeten opmaken, en een factuur van de zaalvoetbalploeg moeten terugkrijgen van sponsoring. 2. Christian

  Beste,

  Bedankt voor je antwoord. Maar ik begrijp niet goed wat je bedoelt met het opstellen van een verkoopfactuur en een factuur terugkrijgen van de zaalvoetbalploeg. Is dit dan geen nuloperatie?

  De waarde van mijn kost zullen mijn uren zijn die ik steek om de website te maken. Ik zou dan op de factuur zetten 40 uren werk aan €80/uur. Kan dit?

  Alvast bedankt! 3. Carbofisc

  Dit is in de meeste gevallen een nuloperatie in geld, maar niet in fiscaliteit.

  Jij zal een factuur moeten maken met BTW. De vraag is of de voetbalploeg ook BTW-plichtig is?
  Stel jij maakt een factuur van 3200 + 21% BTW, 3872 €, en zij van 3200 € vrijgesteld. Dan moeten ze nog 672 € betalen.
  Stel jij maakt een factuur van 3200 € BTW inclusief, en zij van 3200 € vrijgesteld, dan betaal jij 555,37 € BTW aan de overheid, en heb je meer kosten dan inkomsten (3200 € sponsorkost, 2528 € inkomen).

  Maak je geen facturen, en maak je zogezegd een gratis site voor hen, dan ben jij BTW op die activiteiten verschuldigd, en zelfs mogelijks belast op het volledig bedrag als abnormaal en goedgunstig voordeel.

  Facturen zijn voor de zelfstandigen meestal een methode om het geld effectief te krijgen, maar ze zijn ook nog vooral het bewijs van kosten, van geleverde prestaties en van de waarde.

  Je kan perfect 40 uur x 80€/uur gebruiken, net zoals je anders een website maakt.


Deze vraag beantwoorden