Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Sociale lasten bijberoep

Vraag van: 2033 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Mijn vrouw wil starten als zelfstandige in bijberoep. Nu blijkt dat ze hiervoor 75 euro sociale bijdrage moet betalen en dat ze op de winst tussen de 40 en 50% belastingen betaalt. Komen er hier nog afhoudingen bovenop of klopt dit kostenplaatje ongeveer? Alvast bedankt.

2 Antwoorden  1. SBB Accountants en Adviseurs

    Kort door de bocht geteld, betaalt u op uw beroepsinkomen als zelfstandige inderdaad sociale bijdragen en belastingen. Andere inhoudingen zijn er in principe niet.

    Wanneer u uw zelfstandige activiteit in bijberoep uitoefent onder de vorm van een eenmanszaak, zullen de inkomsten worden samengeteld bij uw inkomsten als loontrekkende. Het inkomen uit uw zelfstandige activiteit valt dus al snel in een hogere belastingschijf.

    Houdt er wel rekening mee dat de sociale bijdrage van 75 euro slechts een voorlopige bijdrage is. Indien na drie jaar blijkt dat het inkomen als zelfstandige hoger was dan het inkomen waarop deze minimumbijdrage berekend wordt, dan zal u moeten bijbetalen. Anderzijds, indien zou blijken dat uw inkomen lager was dan de vrijstellingsgrens van 1.393,70 euro had u geen bijdragen moeten betalen en zal u een terugbetaling krijgen.  2. zelfstandigen.be

    Buiten de sociale bijdrage en de belastingen gebeuren er inderdaad geen afhoudingen meer. Je moet er wel mee rekening houden dat iedere provincie en nagenoeg elk gemeentebestuur, een aanvullende (lees afzonderlijke) bijdrage heft voor mensen die een zelfstandige activiteit uitoefenen. Doorgaans ligt het bedrag hiervan tussen de 100 en 200 euro per jaar.


Deze vraag beantwoorden