Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Schijnzelfstandigheid?

Vraag van: 1446 keer bekeken Sociaal statuut

Ik las met aandacht één en ander over schijnzelfstandigheid op uw website.

Ik zou mij graag als zelfstandige vestigen in Belgie als ‘consultant’. Ik zou werk verrichten voor een Zuid-Afrikaanse organisatie (mijn voormalige werkgever) en hiervoor betaald worden op maandelijkse basis een vast bedrag.

Ik stel nu vast dat dit gezien zou kunnen worden als schijnzelfstandigheid, omdat ik dus maar voor een organisatie werk zou verrichten (project management).

De vraag is dus, of dit inderdaad het geval zou zijn, en of dit geldt voor deze sector (project management services, consultancy).

Graag had ik u hulp indien mogelijk.

1 Antwoorden 1. Debby Buys

  Beste Sonja,

  Een zelfstandige is een natuurlijk persoon die in België een beroepsactiviteit uitoefent die niet verbonden is aan een arbeidsovereenkomst. Met andere woorden, iemand die niet onder gezag en toezicht werkt.

  Indien u slechts voor één opdrachtgever gaat werken kan dit dus beschouwd worden als schijnzelfstandige. Ook wanneer uw vergoeding maandelijks hetzelfde bedrag is kan u gecatalogeerd worden onder het statuut van schijnzelfstandige. De gevolgen van schijnzelfstandigheid zijn vooral nefast voor de opdrachtgever.

  Wanneer u dus opstart als consultant op zelfstandige basis en er vindt een fiscale controle plaats, dan kan de controleur uw statuut herkwalificeren naar werknemer.

  Oplossing voor het statuut schijnzelfstandige?

  Indien u een vennootschap opricht, wordt u mandataris van die vennootschap. Bijgevolg kan uw vennootschap factureren aan de Zuid-Afrikaanse organisatie. Ons advies blijft wel om ook in dit geval op zoek te gaan naar een extra opdrachtgever(s).

  Vriendelijke groeten,

  Debby Buys
  Adviseur ondernemers
  Xerius


Deze vraag beantwoorden