Welkom Gast. Inloggen or Registreren

3 Antwoorden

schijnzelfstandig of niet

Vraag van: 911 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Beste ik weet niet of het waar is maar velen zeggen dat ik een schijnzelfstandige ben als ik op meer dan 4 van deze criteria kan antwoorden ◾Geen financieel of economisch risico lopen (bijv. geen investering of winstdeelname) NEEN ◾Geen financiële beslissingsmacht bezitten t.o.v. de middelen van de onderneming NEEN ◾Niet het eventueel aankoopbeleid van de onderneming mee kunnen bepalen NEEN ◾Niet het prijsbeleid van de onderneming mee kunnen bepalen NEEN ◾Niet gebonden zijn aan enige vorm van een resultaatverbintenis NEEN ◾Niet over eigen personeel beschikken of de mogelijkheid om dit aan te werven JA ◾Niet zelfstandig kunnen handelen t.o.v. derden of slechts 1 opdrachtgever hebben NEEN ◾Beschikken over de garantie van een vaste vergoeding of inkomen JA ◾Werken in ruimtes van een ander of met (gefinancierd) materiaal van een ander JA Wat kan ik ertegen doen en waar kan ik zeker weten dat ik geen schijnzelfstandige ben? Ik open hun winkel enkel op zondagen en feestdagen voor en schoenenketen, ik factureer op procenten van verkoop die ze zelf doorgeven aan mij. Er zijn vasten en varia kosten die moeten betaald worden , tevens diefstal, marketing en andere die mij aangerekend worden. Ze voeren op mij handelingen controle uit via kassa en andere middelen. Zijn gehouden aan openingsuren en een jaar minimum. En nog meer. Waar kan ik met mijn klacht of zo als ik schijnzelfstandige zou zijn?

3 Antwoorden 1. Carbofisc

  Beste,

  Die criteria zijn uitgewerkt voor de bouw, schoonmaak en vervoer.
  Voor de andere sectoren geldt nog altijd het criterium van “gezag en toezicht”.

  De vraag is vooral : Waarom maak je er een probleem over? Want op zich is het enkel de opdrachtgever die hier een gevolg van heeft.

  Alain Carels
  http://www.carbofisc.be 2. vlaanderen

  Alain Carels : ik stel de vraag omdat ik mij een beetje bedrogen voel, ze willen dat we zelfstand zijn wij betalen alle lasten en verdienen er op einde niet zoveel aan. En zo ontsnappen ze aan al hun verplichtingen als werkgever. 3. Carbofisc

  Beste,

  Dan zou u best met uw opdrachtgever overleggen. Het is niet aan u om te oordelen of u al dan niet schijnzelfstandig bent. Daarover oordeelt een rechtbank.

  Alain Carels
  http://www.carbofisc.be


Deze vraag beantwoorden