Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Samenwerkingsovereenkomst tussen kapsters

Vraag van: 1384 keer bekeken Sociaal statuut

Ik ben zelfstandige en heb een eigen kapsalon. Ik ken een jongedame die ook zelfstandig kapster is en graag 1 dag (of 1,5 dag) per week bij mij wil komen werken.

Dus we zouden graag samenwerken, alleen weten we niet goed hoe het aan te pakken omdat we hoorden over schijnzelfstandigheid?!

Moeten we nu wel of juist niet zo een samenwerkingsovereenkomst opmaken? Anders dachten we dat ze de uren die ze is gekomen factureert aan mij?

Alvast vriendelijk bedankt

1 Antwoorden 1. Mieke Vercauteren - Xerius

  Beste Claudia,

  Als jullie beiden zelfstandig zijn heeft zij ook een eigen ondernemingsnummer en een eigen inschrijving in de KBO (Kruispuntenbank van Ondernemingen).
  Zij kan dus perfect haar werk factureren aan u.

  Om schijnzelfstandigheid te vermijden is het beter om zo’n samenwerkingsovereenkomst te hebben waarin jullie de intentie neerschrijven om beiden als zelfstandigen te werken. Er mag totaal niets instaan dat wijst op gezag en toezicht dus geen vaste werkuren of controlemogelijkheden. Ze moet naast de dagen dat ze voor u werkt nog andere klanten kunnen bedienen.
  Voor haar zou het goed zijn mocht ze ook haar eigen materiaal hebben en gebruiken.

  Mocht zij niet beschikken over een eigen ondernemingsnummer en u hebt een eenmanszaak, kan zij u helpen als ‘zelfstandig helpster’. Dit kan onder het zelfstandigenstatuut. Ook daar is het belangrijk dat er geen sprake is van gezag en toezicht, maar dat zij u bijstaat en/of vervangt als u er niet bent.

  In beide gevallen moet ze gewoon aansluiten als zelfstandige bij een sociaal verzekeringsfonds om haar rechten zoals kinderbijslag, ziekte-uitkering en pensioen op te bouwen.

  Veel Succes!

  Vriendelijke groeten,

  Mieke Vercauteren
  Adviseur ondernemers
  Xerius


Deze vraag beantwoorden