Welkom Gast. Inloggen or Registreren

3 Antwoorden

Registreren als bijberoep of te vroeg?

Vraag van: 1089 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Hallo, ik werk voltijds maar ik zou graag starten met o.a. paarden toilettages / paarden vlechten voor wedstrijden in de buurt. Ik heb geen idee hoe de markt erbij ligt, maar ik zou beginnen met flyers maken en in de brievenbussen te steken om te weten te komen of hier antwoord op komt. Is dit een vorm van reclame waarvoor ik eerst moet aangesloten zijn als bijberoep? Aangezien ik niet weet of dit een constant inkomen zal zijn, kan dat niet ondergebracht worden onder 'diverse inkomsten' in de personenbelasting? Dankuwel voor uw antwoord

3 Antwoorden 1. An Govaerts - Xerius

  Beste,

  Indien u reclame maakt voor uw toekomstige zaak, dan moet u aansluiten in bijberoep. In principe is het zo van zodra u technische en/of commerciƫle activiteiten als zelfstandige uitoefent, dient u aan te sluiten als zelfstandige. Zeker als u een eerste klant hebt. In dat geval moet u voor de oprichting van een eenmanszaak een ondernemingsnummer aanvragen via een ondernemingsloket.

  In bijberoep kan u een voorlopige vrijstelling van sociale bijdragen aanvragen. Als uw netto belastbaar jaarinkomen lager is dan 1.423,90 euro (volgens barema 2014). Als wij uw definitieve inkomen binnen krijgen via de belastingdienst en blijkt dat uw inkomen hoger lag dan de grens, dan zullen er wel bijdragen opgevorderd worden. Dit is de reden waarom we over voorlopige vrijstelling spreken. Voor de berekening van de sociale bijdragen kunnen wij doorverwijzen naar de informatiefiche op onze website.

  Belangrijk in uw situatie is om weten wanneer u kan aansluiten als zelfstandige in bijberoep. Hierbij een overzicht van de mogelijkheden:

  – als u nog een andere activiteit uitoefent (als werknemer of ambtenaar): Om in aanmerking te komen voor verminderde sociale bijdragen als zelfstandige in bijberoep, moet u minstens halftijds tewerkgesteld zijn. Als u vast benoemd bent in het onderwijs, moet uw tewerkstelling minstens 6/10 van een volledig uurrooster bedragen. Er hoeft niet voor elke dag minstens een halftijds contract te zijn, maar op kwartaalbasis moet een gemiddelde van 50 % worden bereikt (= contractuele). Maar voor het eerste en het laatste kwartaal in de categorie bijberoep moet er op de eerste en laatste dag echter wel een minstens halftijdse tewerkstelling zijn
  – als u een opzeggingsvergoeding ontvangt
  – als u werkloos bent en uitkeringsgerechtigd werkloze bent (in deze situatie moet u steeds toestemming vragen van uw uitkeringsinstelling)
  – als u arbeidsongeschikt bent als werknemer en een uitkering geniet (in deze situatie moet u steeds toestemming vragen van uw uitkeringsinstelling)

  Voor de fiscale aangifte kunnen wij u doorverwijzen naar onze nieuwsbrief nummer 78.

  Met vriendelijke groeten,

  An Govaerts
  Klantverantwoordelijke sociale bijdragen
  Xerius 2. jollyke

  Hallo,

  ik dank u wel voor uw antwoord.

  Ik werk voltijds.
  Ik heb zonet een master in de rechten behaald (en heb een graduaat bedrijfscommunicatie), is dat genoeg om bedrijfsbeheer aan te tonen of moet ik alsnog een cursus volgen? Ik heb wel een trimester hierin boekhouding gehad waarop ik geslaagd ben.

  De toilettages en vlechten van paarden, dat kan ik enkel aantonen door het ‘te tonen’ uiteraard, maar ik heb jarenlang (+15 jaar) ervaring in de paardenwereld hiermeer. Hoe wordt dat eigenlijk beoordeeld? 3. An Govaerts - Xerius

  Beste,

  Met een diploma van het hoger onderwijs kan je steeds de kennis bedrijfsbeheer aantonen.

  Van zodra u activiteiten uitoefent, dient u aan te sluiten als zelfstandige. Van zodra u de activiteit uitoefent (toont) dient u bijgevolg uw ondernemingsnummer en uw statuut als zelfstandige in bijberoep in orde te brengen.

  Met vriendelijke groeten,

  An Govaerts

  Klantverantwoordelijke sociale bijdragen
  Xerius


Deze vraag beantwoorden