Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Regels voor een kleine onderneming met vrijstelling van BTW? Intracommunautaire verwerving, levering en dropshipping

Vraag van: 2772 keer bekeken , , , ,
Boekhouden, Zelfstandig bijberoep

Beste,

Ik ben recent begonnen met e-commerce van artikelen in bijberoep met vrijstellingsregeling in België.

Mijn vraag is nogal gecompliceerd om uit te leggen omdat de FOD en mijn boekhouder tegenstrijdige verklaringen aan mij verteld inzake BTW.

Vraag 1: Wat moet ik doen inzake BTW verplichtingen als ik goederen buiten België (binnen EU) verwerf van leveranciers en deze wil verkopen in België met vrijstellingsregel natuurlijk? Mijn boekhouder verteld dat ik exclusief btw moet betalen binnen de EU, maar een ambtenaar van de BTW contactcenter zegt dat ik best onder de +/- 11250 euro mijn BTW-nummer niet mag vermelden en buitenlandse BTW mag betalen zoals particulier. Echter, ik moet wel op de sites van mijn leveranciers sowieso mijn BTW-nummer vermelden om aan te melden en producten te bekijken??? Hoe zit dat nu? Hoe kan ik hierbij mijn leverancier, de FOD en mijn boekhouder tevreden houden in dit geval?

 

2de vraag: Waar moet ik rekening mee houden als ik mijn producten aankoop in het buitenland (binnen EU, maar niet België of Nederland) en in  Nederland laat leveren (opslag in een magazijn) en pas naar België laat leveren naar een particulier bij een bestelling?

 

Vraag 3) Wel in Nederland producten aankoop en ook bewaar en ook rechtstreeks van een magazijn daar laat leveren naar een Belgische particulier (of ook naar een particulier in Nederland zelf)?

4de vraag (compleet iets anders dan de vragen ivm intracommunautaire verwerving en levering): Bij een dropshipping van een leverancier uit Nederland naar België (particulier klant) met mijn webshop als tussenpersoon, ook andere BTW regels hierbij?

Ik weet dat het een flinke boterham is, maar ik heb al vele bronnen uitgeprobeerd en ze waren allemaal te tegenstrijdig qua antwoorden.

Deze zijn echter wel vragen voor iemand met een goede kennis van BTW regeling intracommunautair rekening houdend met BTW vrijstelling van een ondernemer in België (ik verkoop enkel aan consumenten).

Alvast bedankt aan degene die mij als een eenvoudig zelfstandige in bijberoep duidelijk kan informeren!

Mvg,

YDHMS

 

 

1 Antwoorden



 1. Carbofisc

  Beste,

  Antwoord 1)
  Als je onder de 11200 euro intracommunautaire aankopen blijft, dan betaal je de buitenlandse BTW, net zoals een particulier. Niet de Belgische. Je bent namelijk geen BTW-plichtige met recht op aftrek en je mag dan niet als dusdanig handelen. Je BTW-nummer mag vermeld worden op de factuur, maar je buitenlandse leverancier moet wel degelijk BTW aanrekenen.

  Antwoord 2) en 3) volgens mij gaat het hier eerder om een vaste inrichting in Nederland. Dan geldt de Nederlandse BTW-wetgeving. Jij beheert dat punt, jij laat daar goederen leveren, de verzending gebeurt van daaruit,..

  Antwoord 4) Of het nu via dropshipping is of je koopt en verkoopt zelf maakt niets uit. Jij krijgt een factuur met Nederlandse BTW, je verkoopt vrijgesteld (tenzij je boven de 11200 euro gaat)

  Alain Carels
  http://www.carbofisc.be


Deze vraag beantwoorden