Welkom Gast. Inloggen or Registreren

3 Antwoorden

Redelijk percentage beroepsgebruik huurappartement

Vraag van: 2671 keer bekeken Boekhouden

Recent ben ik verhuisd naar een appartement van 60m2 (+-€900/maand) in de binnenstad. Ik wil zelfstandig consultant worden. Ik heb verschillende contracten en zal daarvoor vaak van thuis uit werken (ook ontvangst van klanten, vergaderingen...). Welk percentage van mijn huurkosten kan ik verantwoorden als beroepskost? Alvast bedankt voor uw antwoord!

3 Antwoorden



  1. zelfstandigen.be

    Voor mensen (en jij) hun tanden gaan zetten in het berekenen van percentages, is het misschien goed om aan te geven dat de kans klein is dat jij jouw appartement (gedeeltelijk) kunt inbrengen als beroepskosten.

    Je spreekt immers van huurkosten en niet van hypotheekkosten. Wat er vermoedelijk op wijst dat je huurder en geen eigenaar van het appartement bent. Als jij hiervoor kosten in rekening gaat brengen bij de belastingen, dan wordt de eigenaar op de huurinkomsten belast (wat niet het geval is bij private verhuur).

    Spreekt voor zich dat quasi geen enkele eigenaar daarom toelaat dat jij in het appartement in rekening brengt. Anders zou hij wellicht een handelshuurovereenkomst opmaken en de huurprijs verhogen. Dus best eerst nakijken of je huurkosten als beroepskosten mag inbrengen…



  2. Jos Devos

    Ik ben me volledig bewust van de problematiek.

    Het pand wordt echter verhuurd door een vennootschap die dus zonder meer belast wordt op de reele huurinkomsten en niet op die bepaald door het kadastraal inkomen.



  3. zelfstandigen.be

    In dat geval zul je aan het rekenen moeten slaan. Om een evenwicht te vinden tussen privaat en beroepsgebruik. Dit moet verdedigbaar zijn t.o.v. de fiscus en geldt voor alle kosten (zowel huur, verzekering als verbruik van water en energie…).

    Daarvoor moet je uitgaan van de oppervlakte van het appartement (eventuele bergruimte uitgezonderd) en met inbegrip van ruimtes die betreden worden voor je jouw werkruimte ingaat (hall bijvoorbeeld). Voor die laatste geldt een lager percentage dan het percentage voor je werkruimte.

    Gelet op de oppervlakte van het appartement, kan het zijn dat er geen aparte werkruimte is maar dat je daarvoor de leefruimte gebruikt. Dan wordt het extra rekenen.

    – verhouding opp. leefruimte t.o.v. opp. appartement
    – verhouding beroep/privé van de leefruimte

    Kan zijn dat jouw leefruimte geen aparte voorzieningen bevat d.w.z. dat je in de zetel vergadert of aan de tafel werkt. In dat geval moet je voor de verhouding beroep/privé niet uitgaan van de oppervlakte, wel van de tijd dat je de leefruimte beroepshalve gebruikt.

    De uitkomst moet je eventueel corrigeren aan de hand van jouw gezinssituatie d.w.z. of er personen zijn die van de leefruimte gebruik maken wanneer jij er werkt.

    Een heel gepuzzel. Gelukkig is het maar eenmalig.


Deze vraag beantwoorden