Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Probleem statuut opstartfase

Vraag van: 1271 keer bekeken Sociaal statuut

Ik ben momenteel nog als voltijds bediende werkzaam. Ik zal in 2014 een eigen zaak opstarten. Het gaat om een dienstverlening in de reissector in één bepaalde niche. Ben momenteel businessplan aan het samenstellen en dat loopt allemaal vrij goed. Nu heb ik praktisch gezien nog een half jaar voorbereiding nodig alvorens ik effectief kan starten met reservaties (vanaf zomer 2014). Die tijd heb ik nodig voor opbouw website, afwerking boekingsprogramma, prospectie en dergelijke.  Effectieve uitvoering van de belangrijkste reizen staat dan ook pas gepland voor aanvang 2015. Als ik begin volgend jaar onderneming opstart, dan kan ik kosten maken en inbrengen, maar dien ook sociale bijdragen te betalen en dat voor een periode van meer dan 1 jaar vooraleer effectief uitvoering van de 1ste reis. Dat is toch behoorlijk gek, zeker als ik onmiddellijk start in hoofdberoep. Ik zou misschien kunnen starten tijdens die voorbereidingsperiode (half jaar) in bijberoep en vanaf de zomer in hoofdberoep? Dit om sociale bijdrage toch enigszins te beperken. Dat is mijn 1ste punt. Ziet iemand hier een betere oplossing ? 2de punt : is overschakelen van zelfstandige in bijberoep naar hoofdberoep vrij eenvoudig of niet ?

2 Antwoorden 1. Philippe Selvais - Xerius

  Beste,

  Zolang u nog minstens halftijds als bediende werkt, blijft u in zelfstandige in bijberoep. Uw sociale bijdragen zullen berekend worden op uw netto belastbare jaarinkomen als zelfstandige. Als dit inkomen lager is dan 1.423,90 euro, dan kan u zelfs een vrijstelling van uw sociale bijdragen aanvragen.

  De overschakeling van bij- naar hoofdberoep is eenvoudig. U meldt gewoon aan uw sociaal verzekeringsfonds dat u stopt met werken als loontrekkende. Let wel, u moet tot en met de laatste dag van een kwartaal minstens halftijds als loontrekkende gewerkt hebben om dat kwartaal nog als ‘bijberoeper’ beschouwd te kunnen worden.

  Een voorbeeld: u begint als zelfstandige te werken vanaf 1 februari 2014. Vanaf het eerste kwartaal 2014 (januari, februari, maart) moet u zich aansluiten. Als u stopt met werken als loontrekkende op 20 juni 2014, dan zal u vanaf het tweede kwartaal 2014 (april, mei en juni) als zelfstandige in hoofdberoep uw sociale bijdragen moeten betalen. Maar werkt u tot en met 30 juni 2014 als bediende, dan blijft u ‘bijberoeper’ tot en met het tweede kwartaal.

  Meer informatie hierover vindt u terug op onze website. Of bel ons op 078 15 00 15, we geven u graag meer uitleg.

  We wensen u een succesvol 2014!

  Vriendelijke groeten,

  Philippe Selvais
  Klantverantwoordelijke sociale bijdragen
  Xerius 2. freelancenetwork

  Waarom start je niet gewoon in bijberoep? Als je niets verdient, betaal je geen RSZ-bijdragen.

  Overschakelen van bijberoep naar hoofdberoep is vaak geen ‘keuze’. Als je geen hoofdjob als bediende meer hebt, word je automatisch een hoofdberoeper.


Deze vraag beantwoorden