Welkom Gast. Inloggen or Registreren

4 Antwoorden

prijsbepaling vrijgesteld btw

Vraag van: 1040 keer bekeken Financieel

Situatie :

Het product dat ik lever aan winkels is door mij vast geprijsd aan 30euro/stuk (ik ben vrijgesteld btw). De winkel moet deze prijs (30euro) hanteren bij verkoop. De winkel betaalt mij 15euro per verkocht product.

Dus :

Moet de winkel dan die 30euro incl btw bekijken (en zo in hun winkel plaatsen)? Of  gaan ze op die 30euro nog btw tellen?

Betalen ze dan 15euro terug incl btw of excl?

 

Bedankt

 

 

4 Antwoorden 1. Vincent De Backer - Erkend Boekhouder

  2 situaties mogelijk:

  Geval 1 : Ofwel leg je jouw product ten toon in de winkel ( = “in consignatie” ), overschotten kan je achteraf moeten terugnemen door de winkel indien ze niet verkocht raken. In dit geval is de winkel pas juridische eigenaar vlak voor het moment wanneer jouw product verkocht wordt in de winkel.

  Geval 2 : Ofwel verkoop je onmiddellijk jouw product aan de winkel. De winkel is onmiddellijk juridisch eigenaar van jouw product.

  Dit heeft invloed op jouw moment van facturatie naar de winkel toe.
  Geval 1 maak je pas je verkoopfactuur op aan de hand van de reële verkoop in de winkel.
  Dit kan zijn per maand, per kwartaal, per jaar.
  Geval 2 maak je onmiddellijk je verkoopfactuur op voor alles wat je naar de winkel brengt.
  Ik vermoed dat jouw vraag geval 1 betreft, in de BTW wetgeving noemen we de winkel de “verkoopcommissionair”.

  Situatie voor de BTW-wetgeving blijft hetzelfde: Er vinden hier 2 leveringen plaats, een eerste levering tussen A en B en nog een tweede levering tussen B en C.

  De winkel koopt het product aan van jou en ontvangt van jou een factuur (€ 15 per verkocht product zoals je zelf aangaf).

  De winkel verkoopt aan een klant en dient bijgevolg een kassaticket/factuur op te maken, zijnde 30€ inclusief BTW (zoals jij zelf hebt vastgesteld). Het feit dat jij BTW vrijgesteld bent wegens kleine onderneming is irrelevant op de verkoop van de winkel. De winkel ontvangt dus eigenlijk maar € 24.79 + 21% BTW (=samen € 30) van zijn klant.

  Indien je correct wil zijn met de winkel en de winst 50/50 wil splitten dan verkoop jij het product maar aan € 12.40 in plaats van € 15.00.

  Hopelijk is het duidelijk voor jou.

  Positieve Groeten,
  Vincent De Backer

  Erkend Boekhouder bij DEBOEKHOUDING.BE
  http://www.deboekhouding.be 2. taxidriver

  Ok. Bedankt. Duidelijk. Bedankt.

  Dan nog iets omtrent een factuur aankopen in het buitenland.

  Bvb; Google adwords (gelegen in Ierland). Ze hebben een btw nummer nodig…dient google mij BTW aan te rekenen op de factuur die ze me sturen?

  Mvg 3. Vincent De Backer - Erkend Boekhouder

  Voor intracommunautaire diensten moet je ALTIJD je BTW-nummer opgeven, dit is niet zo bij intracommunautaire verwervingen van goederen, daar spelen andere regels voor ondernemingen onderworpen aan het stelsel ‘BTW kleine onderneming’.

  Neen Google moet jou een factuur zonder BTW sturen (BTW verlegging), waarop jij of jouw boekhouder een bijzondere BTW-aangifte moet indienen. 4. taxidriver

  Ok. Bedankt. Dus toch een aangifte…ook al ben je vrijgesteld.

  Een aankoop bij bol.com (nl) voor eigen gebruik…daar moet ik geen btw op betalen dan?


Deze vraag beantwoorden