Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Pick-up aftrekbaar voor 100% of maar voor 50%?

Vraag van: 4045 keer bekeken Boekhouden

Voor onze de start van onze eenmanszaak willen wij een Defender lichte vracht aankopen. Deze heeft 5 zitplaatsen, maar is toch een pick-up model. Volgens de verkoper is de BTW 100 % aftrekbaar. Volgens de garage dienen de zetels eruit gehaald te worden en is de BTW maar 50 % aftrekbaar. De wagen dient om een remorque van 3,5 ton te trekken en om bomen in de laadbak te vervoeren. Welke conclusie moet ik nu nemen om straks geen verrassingen te krijgen? Alvast bedankt voor uw reactie

1 Antwoorden 1. SBB Accountants en Adviseurs

  Er is in het btw-wetboek (art. 45, §2) inderdaad een aftrekbeperking voorzien voor kosten die te maken hebben met personenauto’s en auto’s voor dubbel gebruik, maar met uitsluiting van de lichte vrachtauto’s.

  Wanneer men te maken heeft met een lichte vrachtauto wordt omschreven in art. 4, §2 van het wetboek met de inkomstenbelasting gelijkgestelde belastingen. Dit is een hele lange lijst van verschillende types van wagens, die te raadplegen valt op http://www.fisconet.be.

  Op basis van de gegevens in uw bericht, zou het kunnen dat een Defender als een lichte vrachtauto zal worden beschouwd. Art. 4, §2, b WIB zegt namelijk het volgende:

  “Elke auto opgevat en gebouwd voor het vervoer van zaken waarvan de maximaal toegelaten massa 3 500 kg niet overschrijdt, bestaande uit een volledig van de laadruimte afgesloten dubbele cabine die ten hoogste zes plaatsen mag bevatten, die van de bestuurder niet inbegrepen, en een open laadbak”

  Dit betreft de voertuigen van het type « pick-up » met dubbele cabine. Behoudens dat voor deze voertuigen de, van de laadbak afgesloten, passagiersruimte beperkt is tot de bestuurder en zes passagiers zijn de andere voorwaarden qua laadbak en MTM identiek aan deze van de pick-ups met enkele cabine. De laadbak moet open zijn maar mag ter bescherming van de lading afgesloten worden met een dekzeil, een plat, horizontaal deksel of een opbouw.

  Dit zou betekenen dat de btw op de aankoop van de wagen inderdaad voor maximum 100% aftrekbaar is. Maar opgelet, sinds 1 januari 2013 moet men rekening houden met het beroepsgebruik van de wagen en mag de btw slechts voor het beroepsgedeelte worden gerecupereerd.

  Om zeker te zijn over de status van de wagen, is het echter raadzaam om contact op te nemen met de DIV waar de wagen zou moeten worden ingeschreven. Zij kunnen met zekerheid zeggen of de wagen als lichte vrachtauto moet worden beschouwd.


Deze vraag beantwoorden