Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Pensioen als zelfstandige in bijberoep?

Vraag van: 1751 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Met veel interesse heb ik dit forum doorgenomen. Ik blijf met een vraag zitten. Stel dat je halftijds werkt voor een baas en halftijds als ZIB zou werken, hoeveel euro per maand moet je dan rekenen om zelf opzij te zetten voor je pensioen als zelfstandige? En heb je als ZIB een instelling waar je maandelijks kan betalen voor je pensioen als zelfstandige?  

1 Antwoorden  1. Janique

    Als u minstens halftijds als loontrekkende werkt, bouwt u sociale rechten op in het stelsel van de loontrekkenden, dus ook voor uw pensioen. Oefent u daarnaast een zelfstandige bijberoep uit, dan bent u onderworpen aan het sociaal statuut voor zelfstandigen en moet u aansluiten bij een sociale verzekeringskas zoals Securex Integrity. U zal bijdragen verschuldigd zijn in verhouding tot uw nettobelastbaar inkomen als zelfstandige.
    http://www.securex.eu/lex-go.nsf/vwReferencesByCategory_nl/307654FF5FD5720AC125775800478BA0?OpenDocument

    Als u verminderde bijdragen als zelfstandige heeft betaald omdat u uw zelfstandige activiteit in bijberoep heeft uitgeoefend, opent dit geen pensioenrechten. Als u daarentegen bijdragen voor uw bijberoep betaalde die overeenstemmen met de minimumbijdragen die een zelfstandige in hoofdberoep moet betalen, opent dit wel pensioenrechten.

    De hoogte van de pensioenrechten is dus in verhouding tot de betaalde sociale bijdragen. Als u de minimumbijdrage van een zelfstandige in hoofdberoep betaalt, kan u bovendien ook opteren voor een vrij aanvullend pensioen als zelfstandige. http://www.securex.be/nl/zelfstandige/ons-aanbod/vapz/


Deze vraag beantwoorden