Welkom Gast. Inloggen or Registreren

7 Antwoorden

PayPal met betrekking tot btw, sociale lasten en belastingen.

Vraag van: 1220 keer bekeken Boekhouden

Ik begin op 1juli als zelfstandige. Dit boekjaar zak er nog geen geld zijn om een boekhouder onder de arm te nemen. Mijn boekhouding is voor het grootste deel heel simpel, dus op zich niet zo heel erg. Behalve dan een iets.

 

Een groot deel v mijn inkomsten zal via PayPal komen. Maar weet niet goed hoe die aangeven. Ik weet wel dat ik het moet opgeven als uitenlandse rekening, maar meer niet. BV.

 

- PayPal vraagt per transactie zowel een vast eraf als een percentage. Maar worden mijn btw en sociale lasten berekend op her gevraagde bedrag of het ontvangen bedrag?  Op een bedrag v 250 voor de klant ontvang ik CA. 225. Betaal ik btw en lasten op 250 of 225 ? Wat met kosten om het bedrag te storten ? Daarvan neem ik aan dat die meegenomen worden en dan afgetrokken als kost? 

- hoe geef je paypalinkomsten aan bij btw en belasting? Heb ik daar speling in? BV kan ik men geld na 6maand op mijn rekening storten om kosten te besparen en dan btw en lasten tweejaarlijks te betalen?  Komt voordeliger uit voor de fiscus en voor mij. 

7 Antwoorden 1. Carbofisc

  Beste,

  Je boekhouding is verre van simpel. Het enige nadeel is dat met wat je hier voorlegt, helemaal niet in orde bent. Het concept speling bestaat helemaal niet inzake BTW, wel het systeem van boetes.
  BTW en paypal gaan ook geenszins samen. Je gaat moeten facturen hebben en/of maken. Je moet de BTW doorstorten op het moment van ontvangst, tweejaarlijks bestaat niet qua BTW,…
  Zoals je het nu doet sta je voor enkele duizenden euro’s boete bij een controle.

  Alain Carels
  http://www.carbofisc.be 2. Petera

  Ok, duidelijk. PayPal heeft een factuurfunctie, dat is dus niet moeilijk. Dus dan gewoon driemaandelijks storten en meenemen in het kwartaal ? Lijkt mij nog steeds simpel. Dank voor het antwoord, het kon Mss wat minder onbeschoft.

  Blijft mijn eerste vraag echter onbeantwoord mee. 3. Carbofisc

  Het lijkt misschien simpel, maar het is het niet. De storting heeft niets met je factuur te maken, de facturen van paypal zijn geen facturen die voldoen aan de Belgische BTW-wetgeving. Dat is an sich een bewijs van betaling. Een factuur is dat nu net niet, het is een uitnodiging van betaling.

  De BTW is verschuldigd over de maatstaf van heffing. Paypal of zijn kosten heeft hier niets mee te maken, betaling heeft hier niets mee te maken. BTW is niet prioritair verschuldigd op je betaling.

  Je intentie om je facturatie rond het gegeven paypal te laten draaien gaat problemen geven. Eerst de wetgeving volgen. Nogmaals, BTW is een boetewetgeving, artikel 70 BTW Wetboek.

  Alain Carels
  http:/:www.carbofisc.be 4. Belgianblue

  @carbofisc opnieuw heel erg bedankt voor de reactie.

  Voor mensen die opnieuw betalen geen probleem, kan factuur maken via email die linkt naar PayPal voor betaling.

  Rest mij inderdaad de mensen die voor het eerst intekenen. Kan het feit dat ze via de website waar de prijs en de paypalbutton om exact die prijs te betalen niet gezien worden als de facto facturatie, waarvan de nagezonden factuur na betaling geldt als bewijs? Ofwel moet ik inderdaad iedereen eerst laten inschrijven en dan factuur met PayPal link zenden. Dat zal Mss beste oplossing zijn en bespaart ook tijd en kosten op PayPal integratie in de website.

  Hoe dan ook, dit lijkt me geen supergroot probleem, moet toch iemand zijn die me er kort wegwijs in kan maken. Mss best gewoon wachten tot ik begin en bij unizo langs lopen. Of zijn er ook boekhouders die voor een prijs consults doen? Er is hoe dan ook tot januari geen ruimte om boekhouding vol uit handen te geven.

  En kan iemand helpen met eerste vraag? Denk het antwoord nu te weten, maar als iemand kan bevestigen ? Sinds factuur moet vooraf gaan aan betaling ben ik te schuldig op de volle 250 hoe wel ik maar 225 betaal. Het verschil mag ik dan aftrekken als kost voor sociale lasten betaald worden? 5. Carbofisc

  Beste,

  Facturen zijn zeer strikt in de wet bepaald. Het niet naleven van de formaliteiten errond is een boete van 50 € per document. Je baseert je op een, in casu Amerikaans systeem, die vooral draait rond de betaling. Het Europees systeem niet, daar draait een groot deel rond de facturatie, en in bijzaak de betaling. België heeft dan nog een zeer bureaucratisch systeem met boetes etc. Maak dat je basis van werken goed zit, dat daar geen vragen of twijfel rond is. Die basis lijkt me niet goed te zitten. Je spreekt eigenlijk nog nergens van BTW zelf. Welke tarieven die je hanteert, eventueel B2B uitzonderingen, het bijhouden van de wettelijke boeken,…

  Een lidmaatschap Unizo voor een jaar is wellicht duurder dan wat uw boekhouding laten doen u zou moeten kosten op jaarbasis. Toch als ze zo beperkt is.

  Alain Carels
  http://www.carbofisc.be 6. Belgianblue

  Echt? Unizo vraagt 177. Ik heb me laten wijsmaken dat een boekhouder zo’n 1500 per jaar vraagt, en als je gene wil die toelegt aks zen uren er opzit en op de minuut factureert voor een telefoontje, eerder 2500 … Voel u zeker vrij mij een of meerdere mensen in de buurt v Oostende aan te raden als u er weet. Zoniet voor nu, dan zeker voor januari.

  Maar heb ik het dan zo verkeerd op dat ongeacht hoe betaald wordt, zolang ik eerst ter aanmaning van betaling een factuur stuur die alle gegevens bevat die de Belgische wet vereist, ik in se safe zit? 7. Carbofisc

  Wij zitten in Oostkamp, 20 minuten verder. 2500 € is bij ons de prijs van een vennootschap. Bijberoepers zitten tussen de 250 en 500 € en hoofdberoepers tussen de 500 en 1200, voor een gewone boekhouding. (ex BTW wel). We werken wel graag digitaal om die prijzen te kunnen hanteren.

  Qua factuur zit je dan safe. Maar is in jouw geval wel een factuur nodig? Kan je niet werken via dagontvangsten?

  Alain Carels
  http://www.carbofisc.be


Deze vraag beantwoorden