Welkom Gast. Inloggen or Registreren

6 Antwoorden

Overdragen van een webwinkel

Vraag van: 1176 keer bekeken Boekhouden

Ik ben reeds 4 jaar zelfstandige in bijberoep (webwinkel breiwol). Dit is zo snel gegroeid dat ik dit niet in bijberoep kan blijven uitoefenen. Mijn echtgenote wil binnenkort deze webwinkel als zelfstandige in hoofdberoep (zij werkt slechts enkele uren per week) "overnemen".

De "overdracht" van een zelfstandige activiteit tussen echtgenoten vind ik niet gedocumenteerd op internet. Meer bepaald : ik kan haar de waarde van de voorraad facturen (=waarde webwinkel) als "overname" (en om mijn boekhouding af te sluiten), maar dien ik hierop BTW aan mijn echtgenote aan te rekenen?

Voor "vennootschappen" is er een mogelijkheid om zonder BTW een volledige activiteit over te dragen, bestaat dit ook voor zelfstandigen ? Zoniet moet ik enkele tienduizenden euro's BTW voorfinancieren, die mijn echtgenote dan nadien kan terugvorderen.

Iemand ervaring met deze problematiek ?

6 Antwoorden



  1. Carbofisc

    Waarom zou je dat overdragen? Waarom maak je haar niet meewerkende echtgenote, in hoofdberoep?

    Veel minder rompslomp met BTW en waardering.

    De onderneming blijft verdergezet worden met hetzelfde BTW nummer, rekeningnummer,…alles. Maar zij doet alles.



  2. Hans Eynikel - boekhouder - fiscalist

    Als ze als meewerkend echtgenoot gaat werken gaan jullie wel met 2 sociale bijdragen blijven betalen aangezien jij bijberoeper blijft. De overdracht van je handelszaak naar haar kan zonder btw maar er moet wel een waardering gemaakt worden van de waarde van de zaak (klantenbestand) die bij jou onmiddellijk belastbaar en bij de overnemer maar gespreid aftrekbaar is.

    Als de winsten aanzienlijk zijn zou je met 2 ook een goedkope vennootschap kunnen oprichten zodat je met 2 kan blijven werken en als er maar 1 loon uit de vennootschap neemt (je echtgenote) betaalt zij enkel sociale bijdragen.



  3. Carbofisc

    Als alle inkomsten bij de vrouw komen zal de man, in bijberoep, geen sociale bijdragen betalen.



  4. Hans Eynikel - boekhouder - fiscalist

    ik kan mij natuurlijk vergissen maar ik dacht dat dit beperkt is tot 50%



  5. Carbofisc

    Tenzij je aantoont dat er effectief meer gepresteerd wordt.



  6. Ben B

    bedankt voor de antwoorden.

    Extra reden waarom ikzelf volledig zou willen breken met de eenmanszaak heeft te maken met gezondsheidsproblemen en houding ziekenfonds. Vorig jaar ben ik 1x ziek geweest (langer dan 1 maand), ziekenfonds wou me toen geen vergoeding uitbetalen omdat ik niet kon aantonen dat ik mijn zelfstandige activiteit volledig had stopgezet (een webwinkel genereert nu eenmaal continue facturen)

    Maar als mijn echtgenote meewerkende echtgenote in hoofdberoep is, zal het ziekenfonds misschien wel aanvaarden dat ikzelf mijn activiteiten tijdelijk stopzet ?


Deze vraag beantwoorden